В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

София е сред водещите дестинации за дигитална Edge инфраструктура

Владислав Янков, търговски директор на Equinix България, “В развитие”, 26.10.2021

16:40 | 26 октомври 2021
Обновен: 16:47 | 26 октомври 2021
Автор: Михаил Митев

Глобалният индекс за взаимосвързване ни позволява да проследим взаимосвързаността между компаниите. Тя е много по-голяма от Интернет и затова е важно да се следим нейния ръст. В момента нашите предвиждания, че до 2024 г. ще стегне до 22 хил. терабайта информация между компаниите. В Европа това представлява 1/4 от информацията, защото тя е съсредоточена в по-големите центрове. Но вече и София е на картата на edge услугите, на равно с локации като Мадрид и Стокхолм. Това заяви Владислав Янков, търговски директор на Equinix България в ефира на предаването “В развитие” с водещ Вероника Денизова.

България може да навлиза на Edge услугите на свързаността, но на практика е разположена на място където обслужва огромен регион от Кавказките държави до Балканите, Турция и стига до Близкия Изток. Всяка година в свързаността има ръст, но през тази година се очаква да е сериозен като е над 50%. Не само българските компании, но и останалите, в ерата на пандемията се наложи максимално бързо да задействат дигиталните си стратегии. Процес, който отнема 2 години сега се случва за 6 месеца.

Облачните компания в повечето случаи центърът им с базата от данни се намира на западноевропейска локация. Всички потребители, които искат да ползват облачна услуга трябва да се свържат с мястото с всички данни, но времето подходът се оказа неефективен и компаниите са започнали да търсят по-малки облачни доставчици, които да доставят инфраструктурните услуги по-бързо и лесно като търсят локации по-близо до крайните им клиент.

София е такава локация, а най-близката партньорска локация се намира във Франкфурт. Така edge пазара се обединява от 16 държави. Всеки, който иска да предоставя електронна услуга разполага с нужната инфраструктура за крайния потребител. По този начин компаниите се разрастват и стават по-бързи и достъпни за клиентите. Бизнесът се стреми да намери място, където може да срещне всички екосистеми в своите доставчици. Като компаниите, които са били предварително подготвени сега действат 10 пъти по-бързо и знаят с кой да си партнират.

По думи на госта, единственото предизвикателство е нарушената верига на доставки. Една компания ако сега иска да си купи център с база данни, инфраструктура, сървър и хардуер това би им отнело от 6 до 7 месеца. Време, в което всеки би се отказал. Докато благодарение на облачните edge услуги тези усилия могат да се спестят и само с няколко клика потребителските желания да станат реалност.

Затова всяка локация с Еdge инфраструктура, дава възможност за прехвърляне на данните мигновено.

 

Целия разговор можете да чуете във видеото 

Всички гости на предаването "В развитие" можете да чуете тук