В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Инфлационните очаквания вече не са закотвени и това не е добра новина за ЕЦБ и Фед

Красимира Паунина, изпълнителен директор на Селект Асет Мениджмънт, „В развитие“, 22.10.2021

15:55 | 22 октомври 2021
Обновен: 17:08 | 22 октомври 2021
Автор: Веселин Николов

Депозитите вече не са атрактивни и не носят висока доходност, като спестяванията се стопяват в условията на инфлация. Това кара потребителите се насочват към други активи. Федералният резерв и Европейската централна банка все още не са представили своите инфлационни прогнози, като картината ще бъде малко по-ясна в края на ноември, когато се очакват първите прогнози за 2022 г. Това каза Красимира Паунина, изпълнителен директор на Селект Асет Мениджмънт, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

Търговията с криптовалути няма твърдо регулиране. Пазарът е много волатилен и динамичен, като играчите в него бързо го напускат, когато имат висока печалба, но и бързо се завръщат. Не очаквам пари от тези активи обаче да преминат към обичайните пазари.

Според Паунина натрупаната свръхликвидност в момента се насочва към акциите. Седмицата ще приключи положително за пазарите, особено в САЩ, където бяха достигнати нови върхове. Картината все още е динамична, предвид проблемите с веригите за доставки. Увеличението на цените, нарастващата инфлация и парите, които се печатат водят до ръста на цените на борсата.

През следващата година трябва да се върви към плавно повишаване на лихвените проценти. Изключително важно е как ще процедират Фед и Европейската централна банка в този период, като те все още нямат ясни инфлационни очаквания, поради цялостната несигурност. Английската централна банка засега запазват неутралност по темата, но бордът й задържа лихвените проценти, като вероятно ще затегне и паричната си политика. В страната все още има голям брой новозаразени с Covid-19, посочи Паунина. 

В момента сме в сезона на отчетите в САЩ, видяхме много добри резултати на банките – те имат достатъчно ликвидност, за да менажират кредитните си портфейли. 

Предстои леко икономическо охлаждане, което е нормално след бързото възстановяване след кризата причинена от Covid-19.  Възстановяването на САЩ беше много по-бързо, Фед реагира много бързо, в сравнение с това в Европа, където имаше значително забавяне, до голяма степен заради бюрокрацията и забавянето на парите за държавите, каза още Паунина.

Цялото интервю гледайте във видеото.