В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Имотните цени все още не стряскат купувачите

Борис Димитров, собственик и изпълнителен директор на "Кредит Навигатор", „В развитие“, 06.10.2021

15:45 | 6 октомври 2021
Обновен: 18:18 | 8 октомври 2021
Автор: Александра Попова

Високите цени на имотите продължават да не изглеждат плашещи за кандидат-купувачите. Според статистика средно цените на имотите са се покачили с 15%, като в някои квартали в големите градове този процент е и над 20%. Докато има търсене и не толкова голямо предлагане, цените на имотите ще продължават да се покачват. Ако икономическата среда е положителна, търсенето ще продължава да се увеличава. Това каза Борис Димитров, собственик и изпълнителен директор на "Кредит Навигатор", в ефира на предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова. 

Цените на жилищата са рекордно високи, като търсенето продължава да изпреварва предлагането. Банките отпускат ипотечни кредити при най-ниските лихвени проценти в историята. В така среда все повече финансисти предупреждават за рискове, свързани с надуването на балона на имотния пазар.

"Определено годината е много динамична. Политиките на банките по отпускане на жилищни кредити е функция на търсенето. Жилищният кредит е инструментът, чрез който клиентите реализират своето желание. За потребителите е важно цялостното им усещане относно икономическата среда и какви перспективи виждат", каза Борис Димитров. 

От думите на госта стана ясно, че в статистиките не се отчитат така наречените сделки на зелено. В тях купувачите имат предварителен договор за покупката на даден имот, но се очаква определен етап на завършеност, като едва тогава имотът ще бъде формално прехвърлен. 

"Когато все повече хора започват да се интересуват от покупката на имот, тогава можем да кажем, че наблюдаваме нереално надуване на цените. Трябва да се направи разграничение кога повишаването на цените е вследствие на естествени причини и кога е спекулативно".

Клиенти, които купуват имоти с цел инвестиция, се увеличават. По наши данни основната част от клиентите, които се интересуват от подобен тип покупка, е за лични нужди. Когато човек купува имот за лични нужди, цената не е от толкова голямо значение, а по-скоро динамиката й или какво ще се случи след време, обясни Борис Димитров. 

При имотите с цел инвестиция е по-важно имотът да бъде купен на възможно най-ниската цена и да се прецени във времето как ще се развие цената му, за да може след като се продаде да се реализира печалба, добави още той. 

Друга тема от разговора бе защо новото строителство не може да задоволи повишеното търсене на имотния пазар.

"Все повече в новото строителство се подписват договори преди строителят да е започнал строежа. Цените там са по-привлекателни. Хората обаче трябва да бъдат внимателни по отношение на потенциала на въпросния строител да реализира проекта". 

Трудно е да се правят анализи как ще изглежда пазарът след 2-3 години. По отношение на кредитирането банките помагат на своите клиенти, защото извършват задълбочена проверка върху строителните компании, за да преценят какъв е рискът, който поемат техните клиенти.

Целия разговор вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук.