В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Възвръщаемостта от американския пазар на акции подкрепя курса на долара

Иво Благоев, изпълнителен директор на „Астра Асет Мениджмънт", "В развитие", 30.09.2021 г.

14:53 | 30 септември 2021
Автор: Даниел Николов

Очакванията за стабилна относително ниско лихвена среда отпреди година вече не са на дневен ред. Не може да се очаква рязко поскъпване или поевтиняване на основните валути една спрямо друга, но ако положението се влоши големите играчи ще защитават своите интереси. Това заяви Иво Благоев, изпълнителен директор на „Астра Асет Мениджмънт", в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Винаги поскъпват валутите на държави, които очакват по-сериозен икономически растеж. Това е и случаят с долара в момента - въпреки проблеми като нивото на дълга на САЩ, виждаме че доходността по ДКЦ се увеличава", каза Благоев.

Пазарът на акции се оказа основният, който генерира доход, а американските индекси са с най-добро представяне през последната година.

"Съвсем логично интересът към долара и перспективите към този пазар до момента са, че той ще расте повече. Паричните потоци следват по-добрите възможности за възвращаемост."

Отварянето на лихвения дифенеренциал между долара и еврото веднага пренасочва парични потоци към САЩ, обясни той.

Доларът поскъпна, или по-точно еврото рязко поевтиня, предимно заради кризата с газа и цените на тока през последните седмици, коментира Благоев.

"Очакванията на пазара бяха, че високите цени на енергията ще повлияят негативно на икономическия растеж, но Европейската централна банка е много далече от изтегляне на стимулите и повишаване на лихвените проценти", каза той.

Поевтиняването на еврото може да има благотворно влияние, защото европейските компании ще са по-конкуренти, но енергийните ресурси още се котират в долари и това ще принесе ценова инфлация. Освен вербално да успокоява пазарите, ЕЦБ няма друг ход, смята Благоев.

Прогнозите за краткосрочна и временна инфлация на централните банки изглеждат все по-невъзможни, каза Благоев.

"Ефектът на бързото възстановяване на икономиката след рязкото спиране може би вече се изчерпва. Стимулите дадоха своя ефект, но доведоха до инфлация - нямаше как производството да бъде възстановено за толкова кратко време."

Всички сценарии за бъдещи действия са с "относително еднаква тежест", смята Благоев.

Според него най-добрият, но най-малко възможен вариант, е за приемлива инфлация до 5%-6%, но ако ЕЦБ реши да пази тавана от 2% инфлация с изтегляне на ликвидност или вдигане на лихвените проценти, това ще е пагубно за все още невъзстановилата се икономика.

Повече за валутните пазари и очакванията за инфлацията може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.