В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

И Шолц, и Лашет остават в борбата за канцлерския пост

Бойчо Попов, главен редактор на сайта Investor.bg, „В развитие", 27.09.2021 г.

15:20 | 27 септември 2021
Обновен: 16:54 | 27 септември 2021
Автор: Михаил Митев

Инвеститорите на германските фондови пазари са по-спокойни след изборите в страната. Индексът Dax расте с 0.8 пункта, а причината за облекчението е, че няма да има червено-червено-зелено правителство (ГСДП, Зелените и Левицата), което е най-лошият вариант за борсата. Това заяви Бойчо Попов, главен редактор на главен редактор на Investor.bg, в ефира на предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

Робърт Грайл, главен стратегически директор на Merck Finck, очерта три ключови въпроса за инвеститорите свързани с борсовата търговия. Дали гласовете ще са необходими за екстремно лявата коалиция червено-червено-зелено правителство, кой ще стане канцлер, както и кои са вероятните възможности за коалиция. 

Коалиция от две червени и зелена формация потенциално би означавало по-високи данъци и по-строги регулации. Политика, където пазарите в нито една държава не биха приели добре. Но за сметка на това, резултатите от изборите не дават импулс за много действия на самата борса. Маркус Зьодер споделя, че изборите са без никаква изненада, защото нито резултатите, нито перспективите за коалиция са толкова шокиращи, за да предизвикат големи вълнения на пазара в каквато и да е била посока. Било то в Германия или в чужбина.

Доходността по десетгодишните германски държавни облигации се повишава от почти месец. В рамките на четири седмици тази стойност се покачи от минус 0,443 процента в края на август до минус 0,227 процента в петък. Коефициентът на възвращаемост се развива горе-долу в обратната корелация спрямо упадъка на християндемократичния съюз и неговия кандидат за канцлер Армин Лашет в допитванията преди федералните избори на 26 септември. Доходността продължава да расте и в момента е минус 0,221 процента.

Бойчо Попов заяви, че се очаква коалиция „светофар“ – представители от Социалдемократите, Зелените и Свободните демократи. Още вечерта лидерите на Зелените и Свободните демократи открито заявяват, че ще водят преговори, въпреки различията помежду си. Повечето политолози считат, че няма да се стигне до голяма коалиция. А за Германия предстоят месеци на преговори, макар и Олаф Шолц да е заявил, че ще се сформира правителство преди Коледа. Но няма да е изненада коледното приветствие тази година да бъде прочетено отново от Ангела Меркел.

 

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук.

Още статии от Investor.bg може да видите тук