В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

ЕС с потенциал да изпревари САЩ в отвореното банкиране

Клаудиу Константинеску - рег. мениджър за Централна Европа в Endava, "В развитие", 20.09.2021

12:55 | 20 септември 2021
Автор: Александра Попова

София е един от големите градове, в които присъстваме и има много по-голям потенциал от по-малките населени места. Тук имаме много проекти и идваме, за да стартираме следващия си проект. Екипът ни в София е около 300 души, като планираме да разширим дейността си не само в столицата, но в осталата част на България. Започнахме да наемаме хора във Варна, в Пловдив и в Русе. Още не мога да ви кажа цифри, но искаме да се разширим бързо. Това е много добър пазар за нас. Това заяви Клаудиу Константинеску - рег. мениджър за Централна Европа в Endava, в интервю с продуцента Силвия Грозева, излъчено в предаването "В развитие". 

"ЕС има потенциала да изпревари САЩ в сектора на отвореното банкиране. В момента има дебат във финансовия свят кое надделява. Аз съм малко пристрастен, тъй като работя предимно в Европа и затова смятам, че старият континент изпреварва леко САЩ в отвореното банкиране".

Гостът е на мнение, че има много ползи от отворенoто банкиране и то ще продължава да се развива. Твърде много хора искат да оптимизират отношенията си с банките. Това ще принуди банките да навлязат изцяло в Open Banking. Съществува и факторът на стартъпите, но и новите финтех компании, които излизат на пазара. Те са малки играчи, но са много гъвкави. Те принуждават големите банки да тръгнат в същата посока, иначе рискуват да изгубят клиентите си.

"Има доста ожесточена конкуренция, като в миналото САЩ и цяла Америка леко изпреварваха Европа в технологията, особено при новите стартъпи и в разрешаването на инвестициите. Европа обаче иска да навакса и вярвам, че разполага с голяма мощ, ако съберете всички страни в общността и партньорствата в нея. Те могат да дадат силен тласък напред в тази област, която тепърва ще се развива".

Друга тема от разговора бе как пандемията е променила бизнеса за една IT компания като Endava.

С промяната на бизнес средата имаше и много добри възможности – например много фирми решиха да ускорят дигиталната трансформация, за да разширят пазарите си, каза Клаудиу Константинеску.

"При плащанията имахме няколко интересни проекта. Един от тях – за създаване на POS решение, което да бъде напълно независимо от хардуер. Позволява да си свалиш софтуерен POS терминал на всякакво устройство, дори на мобилен телефон, на персонален компютър или таблет и да започнеш да работиш, без да се налага взаимодействие с друг човек".

Другото решение беше физически POS терминал без човешко взаимодействие. Създадохме роботизирана ръка, която да натиска клавиатурата, която да вкарва и изважда карта, като го тествахме десетки хиляди пъти, за да видим как работи, обясни гостът.

Пандемията, подобно на всяко друго смущение действа като катализатор за ускоряване на промените. Всеки път, когато се случи нещо драстично в индустрията, макар че води до много лоши неща, предизвиква и промени в мисленето за бизнеса. Дигиталната трансформация е една от основните ни услуги, които предлагаме. Тя много се ускори и смятаме, че ще се засили още повече, добави още Клаудиу Константинеску.

Целия разговор вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук.