В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Източна Европа е важна за туризма в Германия

Кристиян Салай, мениджър "Балкански държави", Туристически борд на Германия, „В развитие“, 04.08.2021

15:44 | 4 август 2021
Обновен: 15:44 | 4 август 2021
Автор: Александра Попова

Германия разчита основно на Европа за възстановяването на туристическия си сектор, защото презокеанските пътувания определено ще бъдат затруднени през следващите месеци. Дори миналата година Източна Европа имаше едно типично поведение спрямо пътуванията си в Германия. Ако общо Германия има спад от 63% от всички пазари, за България това е наполовина, като същото се отнася и за останалите страни от региона. Това показва, че можем да разчитаме на този регион като източник за нашите туристически приходи, каза Кристиян Салай, мениджър "Балкански държави", Туристически борд на Германия, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова. 

От думите на госта стана ясно, че профилът на българските туристи, които посещават Германия, се е променил. Дори през 2020 г. 47% от пътуванията от България към Германия са били по бизнес. Половината от тях са със самолет. Това показва, че има силна икономическа връзка между двете страни. 

От друга страна със сигурност България остава атрактивна дестинация за германските туристи. 

"Важно е да се отбележи обаче, че немският турист планира почивката си от рано – от поне 6 месеца предварително. Ако погледнете към сезона сега, може да останете разочаровани, но трябва да разберете, че планирането през януари беше невъзможно. Разполагам с информация от самолетните компании, че полетите между България и Германия отново се увеличават, като се надявам до 1 г. всичко да бъде нормално". 

Друга тема от разговора бе как пандемията се е отразила на глобалния туризъм, както и на този в Германия в частност.

„За съжаление пандемията все още не е приключила. Тази криза имаше най-голямото влияние върху туризма, което сме виждали в историята. В глобален мащаб имаше спад над 73% в туристическите пътувания. В Европа ситуацията беше малко по-добре със спад около 69%. докато в Азия спадът е около 84%". 

Въпреки че отчита спад от 61% , Германия е най-предпочитана от европейците дестинация през 2020 г., като отчита 23,5 милиона пътувания, добави още Кристиян Салай.

"Обяснението е много просто - Германия има този имидж на безопасна държава, но също така успяхме да гарантираме сигурността на нашите посетители доколкото това е възможно. Хората се доверят, че ако Германия каже, че пътуването е безопасно, то наистина е такова".

Данните за дългосрочното развитие на туризма в Германия показват, че от 1993 г. до 2019 г. нощувките на чужденци в страната са скочили със 159%. 2019 г. обаче е върнала показателя на равнището му от преди 1993 г.

„За Германия пандемията беше особено болезнена, защото всичко се случи след 10 последователни години, в които поставихме рекорд. По всичко изглеждаше, че сме в най-добрата си форма. Кризата ни свали под нивото от 1993 г. Отговорът на въпроса кога ще се върнем към предпандемичните нива е много несигурен. В началото очаквахме това да се случи до 2022 г., но междувременно стана ясно, че пандемията ще продължи по-дълго време. Ние сме напълно уверени, че туристическите пътуванията ще се върнат до 2-3 години“.

От думите на госта стана ясно, че Германия в световен мащаб е бизнес дестинация номер 1. Опитът ни показва, че онлайн конференциите и кариерните форуми нямат същата продуктивност като срещите на живо, обаче посочва той. Бизнес моделът се промени. Въпреки това Германия продължава да е известна с международните събития, които провежда. След като отпаднат ограниченията, бизнес пътуванията ще продължат, смята Кристиян Салай. 

Целия разговор вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук.