В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Няма очаквания за бърз натиск за смяна на корпоративното облагане

Людмила Елкова, бивш зам.-министър на финансите, „В развитие“, 01.07.2021 г.

15:46 | 1 юли 2021
Автор: Даниел Николов

Целта за глобален минимален корпоративен данък и преодоляването на данъчната конкуренция няма да бъде постигната бързо. Тепърва предстоят преговори за дефинициите, обхвата и данъчната база на предложението, заяви Людмила Елкова, бивш зам.-министър на финансите, в ефира на предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

„Това ще бъде по-дълъг процес, отколкото очакваме, и няма бързо да се постигне консенсус... За да бъде достигнато еднакво облагане, базата във всички държави, в които бъде въведен този минимален данък, трябва да бъде еднаква. Една част от държавите признават за данъчни цели едни разходи, други - не. Това е съществено различие в определянето на данъка като абсолютна сума“, каза Елкова.

Елкова изложи някои от все още неизвестните факти около предложенията на Г-7 и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Според нея липсва точна дефиниция на това какво е голяма мултинационална компания и как ще се определя обхватът на данъка. „Ще се изследва ли те са достатъчно големи в отделните държави?“

Няма и яснота защо е избран данъкът да бъде 15%.

Според нея предложението е донякъде сходно с принципите на спогодбите за двойно данъчно облагане.

В България никой не разисква промяна на корпоративния данък, а и той не е съществена приходна част от бюджета, коментира Елкова. „Разговорите, които се водят периодично, са за облагането на доходите на физическите лица, където основният въпрос е дали да е прогресивен или плосък, за необлагаемия минимум.“

Във Франция корпоративният данък е първи по приходи в БВП, даде пример Елкова, докато в България е на последно място. „В България на първо място е ДДС с над 11 млрд. лв., следват акцизите, следват физическите лица с 4.6 млрд., и на последно място е корпоративният данък с 2.6 млрд.“

България години наред имаше твърда позиция против въвеждането на обща корпоративна база, означаващо вдигане на ставката, заяви Елкова.

Според нея плоският данък е изпълнил частично целите си – като данъчно предимство, повишаване в абсолютни суми на приходите от корпоративен данък и реклама пред чужди инвеститори. Но не е успял да преустанови употребата на офшорни зони.

С влизането на България в еврозоната ниският корпоративен данък ще остане предимство, но няма да е определящ елемент за привличане на чужди инвестиции, смята Елкова.

Какви други са очакванията от идеята за въвеждането на глобален корпоративен данък може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването на "В развитие" може да видите тук.