В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Павел Езекиев: Въпрос на време е да се появи български еднорог

Павел Езекиев, съосновател и управляващ партньор в Neo Gravity и Neo Ventures, "В развитие", 23.06.2021

15:30 | 23 юни 2021
Обновен: 14:38 | 24 юни 2021
Автор: Александра Попова

Българските ковачи на еднорози бягат в чужбина. Повечето компании стартират бизнеса си в България, но след това бягат в САЩ или Великобритания. Въпреки това е въпрос на време да се появи български еднорог, но би трябвало да го наричаме български само когато компанията остане тук. Подобно мнение изказа Павел Езекиев, съосновател и управляващ партньор в Neo Gravity и Neo Ventures, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова. 

"Neo Gravity ще се старае да инвестира в повече компании в България. В индустрии с рискови капитали също има няколко добри компании, които имат потенциал да станат еднорози. Там предприемачите са налице, но капиталовите пазари могат да изиграят лоша шега“.

Новият инвестиционен фонд Neo Gravity избра първите три компании, в които ще вложи част от първоначалния си капитал от 5 млн. евро. Производителят на веган сирена Cheese the Queen и пивоварната Sofia Electric Brewing Co. привлякоха по 50 000 евро от фонда. Производителят на кола маска Ла Диг получава инвестиции в размер на 3 млн. евро. Новият фонд се управлява от екипа на Neo Ventures.

"Повечето фондове за рискови капитали в ранна фаза са затворени – първо набират даден обем капитал и после имат срок да го инвестират, а след това да върнат парите. Това поставя доста ограничения пред инвеститорите и предприемачите. При неблагоприятна икономическа ситуация парите могат да свършат по средата на фонда. Когато работиш с вечен фонд, нямаш такива ограничения".

Павел Езекиев смята, че вечните фондове изискват по-образовани инвеститори. 

За момента капиталът на Neo Gravity е изцяло частен.

„Когато една икономика достигне фазата, в която е българската икономика, не е необходимо публични пари да се дават на частни компании. Ние не развиваме държавна икономика вече“.

От думите на госта стана ясно, че от фонда използват 4 критерии за подбор на компаниите, в които искат да инвестират: екипът, услугата или продукта, пазара и елементи извън капитала.

Никога не искаме да управляваме повече от 5-6 компании в даден фонд. 

Съоснователят на Neo Gravity смята, че пандемията е създала нова потребителска култура – поръчваш си все повече продукти онлайн.

"Стоките от битово значение - храна, козметика ще претърпят промяна на начина на поръчка и консумация. Няма рязко открояващ се български бранд, нашата цел е да го създадем".

Целия разговор вижте във видеото.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук.