В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Политическата система във Франция е причина за ниската избирателна активност

Стефан Манов, секретар на асоциацията на Френско-Български форум, „В развитие“, 22.06.2021

14:28 | 22 юни 2021
Обновен: 15:58 | 22 юни 2021
Автор: Александра Попова

Характерът на "републиканска монархия" на Франция се затвърждава постепенно. Това е президенската република, в която в крайна сметка един човек решава съдбата на държавата, защото мнозинството в парламента копира практически неговите решения. Това до голяма степен обезсмисля другите видове междинни избори – европейски, местни, кметски. Хората усещат, че единствените структуроопределящи избори са президенските. Това заяви Стефан Манов, секретар на асоциацията на Френско-Български форум, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова. 

Френският президент Еманюел Макрон и опонентката му Марин Льо Пен изгубиха първия тур на регионалните избори. Слабите резултати за партията на Макрон идват година преди президентските избори. Основните победители в регионалния вот са различни дясноцентристки партии. На първо място е консервативната републиканска партия с малко над 29%. Партията на Льо Пен „Национален сбор“ остана на втора позиция с под 20% подкрепа. Активността беше около 34% - най-слабата на регионалните избори.

Стефан Манов смята, че избирателната актвиност е била толкова ниска, тъй като определени категории избиратели, като тези на партията на Льо Пен, не са били толкова активни. Спрямо социологическите проучвания от преди седмица резултатите на партията на Льо Пен са с 15 пункта по-надолу от прогнозите.

Открояват се няколко важни тенденции на тазгодишните регионални избори.

"Първата е, че избирателите дадоха бонус на досегашните управляващи в регионите. Резултатите на традиционната десница и левица са добри. Вторият извод е, че избирателите не се припознават, когато става дума за регионални избори, в националните тематики. Темата за сигурността и престъпността е водеща в обществените дебати. Този елемент, който дава бонус на партията на Льо Пен, не беше припознат от избирателите". 

Партията на Макрон се срина на първия тур, докато партията на Льо Пен не постигна очакваните резултати. На втори тур ще има потвърждаване на този вот. Единствената интрига може да се случи в южната област Прованс-Алпи-Лазурен бряг– там кандидатът на Льо Пен е на първо място с 1-2 пункта пред традиционната десница, коментира гостът. 

Стефан Манов е на мнение, че здравните мерки не са повлияли върху интереса на избирателите и кампанията. На кметските избори обикновено няма големи митинги. Миналата година на кметските избори избирателната активност беше по-висока от тези регионални избори, въпреки пандемията. 

От думите на госта стана ясно, че френската икономика бележи ръст. 

„Не се оправдаха опасенията за срив на френската икономика, напротив, тя бележи сериозен ръст в началото на тази година въпреки локдауна. Строителният сектор е в истински цъфтеж, благодарение на огромните спестявания на французите заради пандемичните ограничения".

Целия разговор вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук.