В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Основният европейски индекс пада за пръв път от 10 сесии

Пазарен коментар на Джо Ийстън, Bloomberg Лондон, "В развитие", 17.06.2021

16:00 | 17 юни 2021
Автор: Севделина Илиева

Европейските акции се понижават и преккъсват най-дългата си победна серия от 1999г, след като Фед избра по-агресивен тон от очаквания като ускори политиката на затягане на монетарните стимули. Доларът поскъпна с 1.4% в две сесии. Tова каза Джо Ийстън, Bloomberg Лондон е пазарния си коментар за предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Stoxx 600 се понижи с 0.4% в 11ч сутринта лондонско време и минните акции са най-зле представящите се след спада на основните метали. Банките записаха ръст на фона на повишението на доходността по облигациите след коментарите на Фед", допълни той.

Основният европейски индекс пада за пръв път от 10 сесии.

Пазарният анализатор даде информация и за туристическите акции по сектори. Те се представят над очакванията след съобщение на лондонския Telegraph, че британските власти обмислят да разрешат пътуване до страните от оранжевия списък за хора, които са получили и двете сози ваксина против Covid-19. Това повиши акциите на EasyJet и Ryanair с над 4% всяка.

"Производителят на обувки Doc Martens изгуби около 11% след като отчете загуба в печалбата преди облагане с данъци в първия си публичен отчет от излизането си на пазарите", добави той.

CureVac, фармацевтичната компания, свързана с Tesla се понижи с 52% на германските пазари след като изследване установи, че ваксината й против Covid-19 не покрива целта за ефективност.

Ийстън каза още, че при суровините петролът поскъпва след доклад за намаляващи запаси в САЩ поради ръста на търсенето от рафинериите. Медта изгуби 2% и падна на месечно дъно заради опасения за очакваните намаления на монетарните стимули.

Предстои да видим предварителния доклад за работните места в САЩ, който ще ни даде повече представа за темповете на възстановяване на икономиката.

Целия пазарен коментар може да видите във видеото.