В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Фестивалът Kouzina Feast в Гърция подкрепя развитието на туризма

Стилианос Валианос, кмет на Община Аристотел, Гърция и шеф Василис Берберакис, "В развитие", 02.06.2021

17:08 | 2 юни 2021
Обновен: 17:32 | 2 юни 2021
Автор: Севделина Илиева

Традиционната гръцка кухня е от изключително значение за промотирането на туристическия продукт на страната. Община Аристотел, на чиято територията е разположен Източен Халкидики и която граничи със Света гора, от години провежда мащабни инициативи за популяризиране на кулинарното изкуство и уникалните гръцки вкусове. Сред тях е и фестивалът Kouzina, който тази година се провежда между 15 май и 15 юни. Програмата се фокусира върху местните традиции, свързани с историята и културата на региона на Света гора. Органичното земеделско производство в този регион е добре развито, което осигурява на местните готвачи, ресторанти и търговци екологична продукция и автентични вкусове. Тази година заради пандемията от Ковид-19 Kouzina Feast придобива малко по-различен вид. Събитията, елегантните вечери, презентациите и демонстрациите на техниките за готвене се провеждат пред по-малка публика, на открито, а мерките за безопасност се спазват стриктно.

Кметът на Община Аристотел Стилианос Валианос коментира в интервю за предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria, че гръцката кухня е един от най-значимите фактори за развитието на туризма. "Това е едно от най-важните неща в живота на гърците. За нас е важно посетителите да преживеят и усетят традициите и наследството ни в областта на кулинарията. Инициативата Kouzina Feast, която се провежда всяка година, е интелигентен начин да промотираме нашия регион", казва кметът.

Риболовният бизнес, подобно на много други, е пострадал сериозно от Covid-19, споделя още Стилианос Валианос. През по-голямата част от миналата година са действали забрани за дейността на рибарите и за излизане в морето. "Но сега тяхната дейност се възстановява до нормалните нива и ние правим всичко възможно, за да улесним този процес".

За да подкрепи икономиката и туристическия бизнес Община Аристотел е започнала работа по проект, който включва 18 различни видове туризъм, сред които кулинарен, пешеходен, поклоннически, конгресен, морски, винен и др. "Целта е да се създаде мрежа от тематични туристически предложения, които са достъпни в нашия регион. Използваме предимствата на територията ни, за да създадем цялостно туристическо преживяване".

Стилианос Валианос е реалист в прогнозите си за летния туристически сезон, но е категоричен, че той ще бъде по-добър от предходния. "Със сигурност  сезонът ще е повлиян от темповете на ваксинация в Гърция и в другите страни. Ще бъдат важни и решенията на правителството за това кои хора ще приемаме в нашата страна. Когато решим тези въпроси, ще можем да направим прогноза за летния сезон".

Шеф Василис Берберакис се включва в тазгодишното издание на Kouzina Feast с авторски ястия, приготвени от местни продукти от региона на родните земи на Аристотел. Сред ястията, които той поднесе на посетителите на специалната вечеря в ресторант Akroyiali в Олимпиада, са рибена супа със зеленчуци от Света гора, салата с билки, подправки, маринован боб и грилован октопод, пушено козе сирене със смокини и лаврак с бейби тиквички, диви билки и винен сос. Шеф Берберакис споделя, че при подготвянето на иновативните храни се стреми да представи местните вкусове, без да ги смесва и да ограничава тяхната индивидуалност.

Мария Паппа - консултант по туристически маркетинг в Община Аристотел коментира, че автентичната кухня и древните похвати на готвене трябва да се пазят и популяризират, защото са наследството на Гърция и важна част от нейната култура. "Имаме страхотна кухня, невероятни вкусове, основани на древните техники. Имаме разнообразие от кулинарни преживявания в Гърция и е важно да ги представяме", казва Мария Паппа.

Целия разговор вижте във видео материалите.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук.