В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Анета де ла Мар Икономова: Колумбия е на ръба на гражданска война

Д-р Анета де ла Мар Икономова, преподавател в Университет Екстернадо де Колумбия, "В развитие", 07.05.2021

15:46 | 7 май 2021
Обновен: 15:46 | 7 май 2021
Автор: Димитър Баларев

Колумбия е на ръба на гражданска война. Последната данъчна реформа на президента Иван Дуке се оказа "черешовото топче", което сигнализира на обществото, че трябва да се противопостави на политиката на затваряне; на липсата на средства за най-бедните, които не могат да си позволят храна два пъти на ден; на полицейското насилие и на убиването на активисти Това заяви д-р Анета де ла Мар Икономова, преподавател в Университет Екстернадо де Колумбия, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки

"60-70% от колумбийското общество подкрепя протестите, като 30 на сто от тях са на улицата, тъй като не всеки желае да излезе поради ръста на новозаразните. Въпреки това тези, които са на улицата, са твърдо решени да не позволят демокрацията да се срути".

По данни на Human Rights Watch и други НПО-та от началото на протестите има 37 убити, 1000 арестувани без повдигнати обвинения, 234 случая на физическо насилие, 26 млади загубили едно око от огнестрелни оръжия, използвани от жандармерията, 100 ранени и 11 случая на сексуално насилие.

"Полицията обаче съобщава за един мъртъв полицай и близо 400 случая на пострадали служители на реда".

Според преподавателя в Университет Екстернадо де Колумбия бившият президент на Колумбия е дал разпореждането за използване на непропорционална сила.

"Алваро Урибе написа в своя публикация в Twitter, че ако се налага полицията и войската да се защитава, нека да използват оръжия. Социалната мрежа впоследствие изтри туита на Урибе с аргумент, че подбужда към насилие".

"Лозунгът "Долу Урибе" е навсякъде", сподели гостът.

От разговора стана ясно, че в този момент има групи и формации в страната, които провокират насилие, и впоследствие пристигат не само полиция и войска в отговор, но и паравоенни формирования, облечени в цивилни дрехи,  използващи огнестрелни оръжия.

Събеседникът допълни, че освен несъгласието на обществото с политиката и фискалната реформа на Дуке, подобно е налице и сред политически партии в двете камари на колумбийския Конгрес.

"Насилието на улицата е това, което кара младите хора да не приемат тази обстановка и да повдигнат въпроса за мирния договор от 2016 г., който не се изпълнява".

Д-р Анета де ла Мар Икономова  увери, че всички българи, които са на територията на Богота са добре и призова близките на нашите сънародници да не се притесняват.

"В тази ситуация обаче има много българи без подновени паспорти, защото МВнР не иска да разбере какво се случва. Предавам това послание от името на 40 българи - нито един от нас не е гласувал на изборите, защото ние не съществуваме за българската държава".

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук