В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Дългосрочните инвестиции са застрашени без фокус върху климатичните рискове

Георг Келл, основател и изпълнителнен директор на Глобалния договор към ООН и председател на англо-германския инвестиционна компания Arabesque Partners, "В развитие", 29.04.2021

15:26 | 29 април 2021
Обновен: 15:26 | 29 април 2021
Автор: Димитър Баларев

Ако климатичните рискове не се вземат предвид, дългосрочните инвестиции ще бъдат застрашени, заяви Георг Келл, основател и изпълнителнен директор на Глобалния договор към ООН и председател на англо-германския инвестиционна компания Arabesque Partners, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

Келл предупреди и, че в кратко време корпорациите ще бъдат задължени да разкриват преките емисии, които изпускат. 

"25% от листнати компании в световен мащаб полагат достатъчно големи усилия, за да намалят затоплянето, но 75% не го правят и трябва да положат още много усилия".

По думите на Георг Келл Зелената сделка е една добра бизнес възможност за бъдещето. Според него промяната на корпоративни ниво се случва и финансовият сектор бързо наваксва със социално отговорните инвестиции. 

"В световен мащаб Европа е лидер в борбата с климатичните промени и това е много окуражаващо, особено на фона на Европейския план за възстановяване и Зелената сделка, защото това е една добра бизнес възможност за бъдещето", каза още гостът. 

"Северната част от света е по-напред от южната - северните държави вече разбраха, че декарбонизацията и дигитализацията вървят ръка за ръка, така че те ще ни предоставят по-добри възможности за работа в бъдеще". 

Георг Келл коментира, че ЕС съвсем скоро ще предостави нови директиви, които ще включват регулаторни климатични концепции, като в САЩ тази промяна също е започната - Федералната комисия по комуникациите настоява компаниите пряко да отразяват климатичните рискове. 

"Промяната е необратима и съм уверен, че климатичните рискове и възможностите все повече ще се интегрират във финансовата система".

От думите на госта стана ясно, че добрата новина е, че финансовият сектор бързо наваксва с климатичния преход.

"Когато ESG концепцията беше създадена през 2005 г., едва шепа пенсионни фондове обърнаха внимание, а сега почти 1/3 от пенсионните фондове и фонд мениджъри обръщат сериозно внимание на нея", сподели основателят и изпълнителнен директор на Глобалния договор към ООН. 

"Намираме се в климатична криза и финансовия свят имат нужда от инструменти, с помощта на които да може да се преценят дългосрочните рискове. В продължение на много години бизнесът гледаше на климатичните промени като на разходи, но сега все повече директорите разбират, че това е умният начин и начинът на бъдещето, който не само защитава, но и издига компанията на едно ново ниво на конкурентноспособност".

"Мерките са борба с климата означават модернизация - в миналото краткосрочния поглед беше фокусиран върху тяхната цена, а сега на ход са вижданията, че тези инвестиции са от жизненоважно значение", изтъкна председателят на англо-германската инвестиционна компания Arabesque Partners. 

"До голяма степен ръстът на температурата отразява и политиките на компаниите, както и позицията на обществата. Някои  държави са все още до голяма степен зависими от въглища и нежелание за трансформация, но хубавото е, че корпоративният свят в много случаи е малко по-напред от законодателите".

Според събеседника това не е нещо лошо, защото тези компании, които водят пред правителствата, улесняват законодателите в тяхното наваксване и насърчаване на прехода към по-чиста енергия. 

"Въпреки това само 33% от големите мениджъри на активи са подписали климатични ангажименти, подкрепяни от ООН. Проблемът е, че краткосрочното мислене все още надделява и ценовите и пазарни сигнали все още не са изцяло интегрирали климатичните възможности". 

"Понякога пазарите подценяват дългосрочните тенденции, защото финансовата система е базирана на хипотезата за ефикасни пазари, която показва, че цената днес дава цялостна картина за бъдещето", коментира Георг Келл, добавяйки, че всички научихме по трудния начин, че това не винаги е правилният подход.

Целия разговор може да видите във видеото. 

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук