В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Европа инвестира в оръжия

Питър Вейзман, старши изследовател в програмата за оръжия и военни разходи на Стокхолмския международен институт за изследване на мира SIPRI, В развитие, 17.03.2021

14:03 | 17 март 2021
Обновен: 14:04 | 17 март 2021
Автор: Николета Рилска

Очакванията за напрежение между държавите в условията на пандемия не се развиха и не се отразяват в потоците оръжейни сделки. Наблюдава се относително рязък скок в доставките на оръжия след 2005 г. и задържане на нивата след това. В периода между 2016-2020 г. има увеличение на доставките в Близкия изток и Европа, но на други места се отчита спад, включително в Азия. Това заяви Питър Вейзман, старши изследовател в програмата за оръжия и военни разходи на Стокхолмския международен институт за изследване на мира SIPRI, в предаването “В развитие” с водещ Делян Петришки.

“Усещането за заплаха нараства в Европа, но и връзката на континента с военни операции в Африка създава голямо търсене. В Централна Европа има няколко държави, които са направили значителни поръчки за нови оръжия”, посочи Вейзман.

“От анексирането на Крим Русия е основна заплаха за Европа и това е в основата на увеличаването на поръчките за въоръжение. Това се вижда в централна Европа, добър пример е Полша, която подписа много голям договор със САЩ”.

Сред страните, увеличаващи доставките си в Европа, Вейзман посочи България и Словакия, които подписаха договори за нови модерни самолети със САЩ; Унгария, която внася танкове от Германия и Полша; Полша, която търси алтернативи на подводниците си от Швейцария, и др.

“Европа инвестира много сериозно в оръжия”.

Вейзман отбеляза, че понижените доставки на оръжия в Азия не означават, че там има по-ниско схващане за опасност, а данните по-скоро са свързани с Индия.

“Индия не вижда по-малко заплахи, но изпитва големи трудности по чисто бюрократични причини да направи поръчките си”.

“Индия дълго време беше водеща страна по внос на оръжие в света, но това се промени”, заяви гостът, като добави, че страната обаче остава водещ вносител на руски оръжия.

По отношение на големите доставчици на конвенционално оръжие Вейзман посочи, че САЩ продължават да са лидери, следвани от Русия, Германия, Франция и Великобритания.

“Малко нови страни навлизат в групата на водещите 10 износители. Това са държави като Южна Корея, която е изградила военна индустрия, базирайки се на своите собствени програми”.

“Южна Корея дори намери клиенти в Европа”, изтъкна Вейзман.

Целия разговор вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук.