В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Гъвкавите работни схеми увеличават производителността на труда с над 30%

Д-р Ирина Йончева, HR мениджър на Adecco България, В развитие, 15.02.2021

15:10 | 15 февруари 2021
Обновен: 15:10 | 15 февруари 2021
Автор: Димитър Баларев

Производителността и ефективността на труда са се увеличили с над 30% благодарение на въвеждането на гъвкави работни схеми, става ясно от Проучване на Adecco, което обхваща 8 хил.души предимно в най-големите икономики в света.Това сподели д-р Ирина Йончева, HR мениджър на Adecco България, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова

"Когато служителите са били попитани на какво отдават повишената ефективност и продуктивност, над 75% споделят, че това се дължи на по-голямата свобода и контрол върху собствената им работа в сравнение с предпандемичните обстоятелства". 

По думите на д-р Ирина Йончева пандемията е послужила като катализатор на вече залегнали трансформации в трудовия пазар и там, където работодателите се притеснявали да въведат гъвкави работни схеми, които в България са били разглеждани като стигма, сега вече подобно притеснение е отживелица.

"Към този момент по-скоро мениджърите и собствениците на бизнеси не са готови да отговорят на променените изисквания и очаквания към тях от страна на служителите като емпатия, меки умения и емоционална интелегентност. Все пак това са умения, които се натрупват с времето, но за сметка на това първата стъпка вече е направена, а именно промяната в психологическите нагласи". 

"Ако бизнес лидерите доскоро бяха микромениджъри, наблюдаващи процеса и следящи какво правят служителите им през 8-часовото работно време, то сега вече те нямат възможността да го правят поради дистанционната работа. За да разберат дали работният процес е ефективен, те са принудени да комуникират със своите служители на много по-задълбочено ниво", обясни д-р Йончева. 

"Ползата за бизнеса от гъвкави работни схеми ще бъде изключително голяма.  Още преди пандемията много служители загатваха, че 8-часовият работен ден и 5-дневната работна седмица вече са демоде. Това очакване на служителите за постпандемичното им професионално развитие е налице от една година насам". 

От разговора стана ясно, че експериментите с намалено работно време и по-кратка работна седмица са малко на брой, но данните от тях са изключително позитивни и дават надежда за интересни промени на пазара на труда.

"Една фирма, ескпериментирала по подобен начин, докладва увеличение на ефективността с около 40% при 4-дневна работна седмица. Друга отчита 20-процетно нарастване на ефективността, но пък за сметка на това ангажираността на служителите се е увеличала с 40 на сто".

Според госта в обозримо бъдеще не се вижда краят на фиксираното работно време, нито правителствени реформи в тази насока, тъй като те вървят много по-бавно от реалните потребности на пазара, но определено се очаква гъвкавост.

"Не смятам, че можем да се върнем към така нареченото "старо нормално'" при положение, че вече сме опитали от ползите на друг тип организация на труда". 

Целия разговор може да видите във видеото. 

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук.