В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Даниела Бобева: Външната търговия на страната няма да се възстанови през следващата година

Проф. Даниела Бобева, бивш вицепремиер, преподавател във Висше училище по застраховане и финанси, В развитие, 02.12.2020

14:33 | 2 декември 2020
Обновен: 16:18 | 2 декември 2020
Автор: Станислава Цветкова

Пандемията от коронавирус изкара на повърхността стари проблеми в България, свързани с международната търговията. Това заяви проф. Даниела Бобева, бивш вицепремиер, преподавател във Висше училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

„Изнасяме стоки с ниска добавена стойност, не налагаме български марки в чужбина. Освен това нямаме постоянно присъствие на определени стоки на определени пазари, а по-скоро се лутаме. Също така слабо търгуваме към пазари на трети страни, т.е. извън ЕС“.

Проф. Бобева допълни, че страната ни има нужда от цялостно преструктуриране на търговията. Според нея България има големият капацитет, който обаче остава неизползван към момента.

„В тази година на пандемия второто тримесечие имаше голям срив. Третото тримесечие показа някакво оживление, но то не може да компенсира предходното. За световната търговия се очаква спадът да е 9%, а за българската –  между 11% и 13%, което ще ограничи възможностите търговията да бута напред икономическия растеж през следващите  една или две години.“

Според проф. Бобева външната търговия на страната няма да успее да се възстанови през следващата година и ще й бъде необходимо повече време.

По думите на Даниела Бобева Европейският съюз е „големият губещ“ от сегашната ситуация заради спецификата на кризата, която е ударила най-сериозно сферата на услугите.

„Другият по-сериозен проблем е свързан със сериозни структурни проблеми на европейската икономика, които се отразяват и на износа. Европа изнася все по-малко индустриални стоки, все по-малко високо технологични стоки и изостава в сферата на дигитализацията“, коментира гостът.

„Китай например се индустриализира на ново ниво и търсенето там беше най-силно при медицинските и технологичните стоки. В този смисъл Европа е структурно уязвима, ако не промени своята индустриална политика и тази за дигитализацията. Това с пълна сила се отнася и за България, която е около средните равнища в тези неблагоприятни тенденции.“

Целия разговор вижте във видеото.

Видеа с всички гости на „В развитие“ може да видите тук.