В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Резултатите от изборите в северната част на Кипър затрудняват решаването на кипърския въпрос

Бранислава Бобанац, журналист, В развитие, 20.10.2020

15:23 | 20 октомври 2020
Обновен: 15:23 | 20 октомври 2020
Автор: Радостина Ивчева

Резултатът от президентските избори в северната част на Кипър затвърждават още повече турското влияне на острова и променят посоката на преговорите за разрешаването на кипърския въпрос. Това заяви журналистът Бранислава Бобанац, в предаването „В рзвитие“ с водещ Делян Петришки.

Победата на протурския кандидат Ерсин Татар се дължи на турските заселници в тази част от острова благодарение на политиката на Турция за заселване на местно население в северната част на Кипър и много активната намеса на Анкара в предизборната кампания, заяви гостът.

„Промяната на ръководството не е само вътрешен въпрос, тъй като т.нар. президент на самообявилата се република има малко правомощия за управление, но той е представител в преговорите с гръцката общност“.

Изборът на Татар изцяло променя политиката, както на Севернокипърската турска република, така и на ООН, смята Бобанац. Татар настоява за разделянето на остров Кипър на две отделни държави за разлика от своя предшественик Мустафа Акънджъ, който се обяви за създаване на федерация между двете части на Кипър.

„Той винаги говори за „родината Турция“ и колко е важно да се подобрят контактите с нея. Дори в победната си реч той благодари на Ердоган“.

Това каза Бобанац по отношение на Татар, като прогнозира, че сега той ще търси пълна интеграция с Турция по политическите и икономическите въпроси.

Според госта кипърския въпрос вече трябва да се разглежда в контекста на общите планове на Турция.

„Краят на кипърския въпрос те го виждат не като обединение, а като разделение“.

Бобанац смята, че компромисен вариант може да бъде конфедерация, тъй като множеството анализатори не виждат възможността за създаване на две самостоятелни държави на острова. Според госта обаче това ще усложни разговорите, защото Татар ще седне на маста за преговори с тези искания.

По думите на Бобанац предстоящата среша между Татар и президентът на Република Кипър и представител на гръцката общност, Никос Анастасиадис, ще бъде опознавателна и от нея няма да произлезе нещо като ангажимент. Повече ангажименти се очакват след петстранната среща, организирана от ООН през ноември, на която ще вземат участие Татар, Анастасиадис и представители на трите страни гаранти - Гърция, Турция и Великобритания, заяви гостът.

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие"  може да видите тук.