В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

ЕС не е готов за санкции срещу Турция заради газовите сондажи край Кипър

Бранислава Бобанац, журналист, В развитие, 24.07.2020

13:41 | 24 юли 2020
Обновен: 15:12 | 24 юли 2020
Автор: Стефимир Гроздев

Стратегията на Турция с газовите сондажи около Кипър буди тревожност в международната общност. Поискано е разширяване на санкциите срещу нея. Европейският съюз (ЕС) трябва да засили позициите си в Източното Средиземноморие. Но Алиансът не е готов на санкции. Той има нужда от Турция и като търговски партньор, и за разрешаване на проблема с бежанците. Това заяви журналистът Бранислава Бобанац в предаването "В развиите" с водещ Делян Петришки.

"Източното Средиземноморие е в поредна ескалация на напрежение между Гърция и Турция. В момента има задържане на ситуацията от вторник, когато корабът за сеизмични проучвания Oruc Reis се изпрати в гръцкия континентален шелф. Първоначалните очаквания бяха за сблъсък в района, тъй като и двете страни противопоставят военните си сили".

По думите на Бобанац Кипър обаче не може да представи военна мощ, затова и навлизането на турските изследователско кораби е ставало по-лесно.

"Гърция реагира още в първия ден. Започна дипломатическа офанзива. Германското председателство на Съвета на ЕС си е поставило това като цел да се разреши този проблем".

Бобанац уточни, че политиката на Турция за завземане на контрола над енергийните ресурси и за много активно присъстивие в Източното Средиземноморие продължава с намерението за започване на сеизмичните работи в гръцкия континентален шелф.

"Турция не е подписала международната конвенция за регионите. Тя предпочита да прави повече сиви зони и да постави Гърция в принудителна позиция при бъдещи преговори за определяне границите на тези зони".

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" вижте тук.