Турция не се отказва от енергийните проучвания в оспорваните води на Средиземно море

Това задълбочава допълнително напрежението между Анкара и Атина

16:47 | 22 юли 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Firat Kozok/Bloomberg
Снимка: Firat Kozok/Bloomberg

Турция отхвърли твърдението, че проучванията ѝ за енергийни ресурси в източната част на Средиземно море са навлизане в гръцка територия. Това показва, че напрежението в региона ще остане високо, съобщава Bloomberg.

Корабът за сеизмични проучвания Oruc Reis ще обхване зона, която до преди се покриваше от друг турски кораб. Тази зона се намира в рамките на това, което Турция е декларирала пред ООН,  като свой континентален шелф, се посочва в позиция на турското външно министерство.

Турция ще извършва тези проучвания до 2-ри август, като през това време въоръжените сили на Гърция са в готовност и следят отблизо движенията на турските кораби.

Напрежението между Гърция и Турция се засили през последните месеци по въпроси за проучването на газ и петрол в споделените води на Егейско и Средиземно море, както и заради бежанския поток от Турция за европейските държави. Последният конфликт за проучванията възникна на 21-ви юли, когато Анкара обяви, че ще направи сеизмични проучвания в Средиземно море.

Министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис разговаря с германския канцлер Ангела Меркел във вторник вечерта. Той информира Меркел относно развитието на ситуацията в региона. Преди това гермаският външен министър призова Турция да прекрати сондажите край Кипър и заяви, че ЕС трябва да даде ясен отговор на подобни действия в Източното Средиземноморие.

Също така Министерството на външните работи на Гърция излезе с позция, в която настоява Турция „незабавно да прекрати незаконните действия, които нарушават суверенитета на Гърция и подкопават мира и сигурността в региона“.

Властта в Анкара отхвърля аргумента, че тази зона е част от гръцкия континентален шелф. Според Турция континенталният шелф на всяка държава трябва да се измерва от континенталната ѝ част. Спрямо тази теза районът на юг от гръцкия остров Кастелоризо, само на няколко километра от бреговете на Турция, попада в турската изключителна икономическа зона.

Двете страни бяха на ръба от започването на война през 1996 г. заради спор за необитаеми острови.