В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

На Иран може да се противодейства само чрез агресивна икономическа намеса

Аспарух Карастоянов, вицепрезидент на Американо-българския бизнес център, председател на Мароканско-българска търговско-промишлена палата, В развитие, 16.10.2020

13:37 | 16 октомври 2020
Обновен: 16:01 | 16 октомври 2020
Автор: Радостина Ивчева

Единственият начин за противодейства на консервативните среди, силната власт на Върховния лидер и Съвета на пазителите в Иран е чрез агресивна икономическа намеса, докато санкциите намаляват тези възможности. Това заяви Аспарух Карастоянов, вицепрезидент на Американо-българския бизнес център, председател на Мароканско-българска търговско-промишлена палата, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

Гостът обясни, че пред Иран не стой само въпросът за изборите в страната, но и този за президентските избори в САЩ, защото те засягат пряко бъдещото политическо поведение на Ислямската република.

Карастоянов очаква консолидация на консервативните кръгове в Иран след президентските избори в старината през следващата година. Политиката на Ислямската република се формира в Съвета на пазителите, а поведението на Рохани досега влизаше в конфликт с техните виждания, обясни гостът.  

„Санкциите на САЩ макар и да вредят на Иран са и угодни на Съвета на пазителите, защото позволяват да се насочват ресурси към ядрената програма, която ще бъде инструмент срещу другите страни в региона и не само, и с този инструмент страната ще води преговори“.

Карастоянов смята, че ядрената програма в момента върви с много ускорени темпове, тъй като тя е единственият начин за страната да си върне загубените позиции от санкциите, които възпрепятстваха агресивната й политика за подпомагане на групировки в други страни от региона.

„Предстои ни силен пазарлък подобно на Северна Корея“.

Именно защото ядреното оръжие на Иран е реална заплаха бе извършено и сближаването между другите страни в региона, каза гостът.

Относно изборът на нов върховен лидер Карастоянов заяви, че не очаква промяна в методологията.

„Тези хора са свикнали да имат велик вожд, закрепен с религиозна и мощна военна подкрепа“.

Според Карастоянов ролята на такъв силен лидер или на Съвета на пазителите може да бъде променена само чрез активно икономическо коопериране в региона с помощта на външни играчи, така че да се получи ерозиране на тези силни властнически елементи.

„Но тези шансове се изпускат с всяка една санкция. Единственият начин да се накара обществото да с противопостави на диктатора е чрез агресивно навлизане в икономическата дейност на страната“.

Гостът коментира и възможните подходи на Джо Байдън и Доналд Тръмп спрямо Иран, като  заяви, че не очаква различна икономическа политика от двамата особено в условията на коронакризата.

Целия разговор очкавайте във видео.

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук.