В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Конфликтът в Нагорни Карабах вероятно отново ще бъде замразен

Доц. д-р Любов Минчева, международен анализатор и преподавател в Софийски университет “Св. Климент Охридски”, В развитие, 14.10.2020

12:59 | 14 октомври 2020
Обновен: 13:29 | 14 октомври 2020
Автор: Радостина Ивчева

В началото на 90-те години на миналия век конфликтът между Армения и Азербайджан беше по-скоро локален, а в момента е регионален. Това заяви доц. д-р Любов Минчева, международен анализатор и преподавател в Софийски университет “Св. Климент Охридски”, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

Минчева посочи, че Минската група, която носи основна отговорност за управлението на кризата още от началото на конфликта през 90-те години,  не е направила нищо съществено за решаването или регулирането ѝ. "Така в момента на сцената за дипломацията за разрешаване на споровете излизат Русия и Турция, койот имат различни очаквания и различни цели", коментира гостът.

По нейни думи Путин има балансирана позиция и играе ролята на медиатор между страните, докато Турция има експлицитна цел за защита на азербайджанските интереси.

„Турция запази правото си да говори за конфликта през призмата на окупацията".

Въпреки това Минчева смята, че Русия няма да се примири със загуба на територии. "Тъй като Турция и Русия се намират в дипломатическа схватка от няколко години в контекста на противопоставянето между Армения и Азербайджан, Москва може да играе с две основни стратегии - да се противопостави на Анкара и да навлезе в конфликтационна дипломация или да интегрира исканията на Турция и да използва т.нар. дипломация на изтощаването", обясни гостът.

„Очакваното и най-реалистично развитие на нещата е ново замразяване на конфликта. При тази сдържана позиция на Запада е вероятно да се търси такъв вариант“.

Според Минчева най-вероятно е сега да се повтори сценария от преди три десетилетия –дипломатическата активност да нарасне и след множество преговори да се намери начина за замразяване на конфликта, което всъщност е в интерес на Русия.

Целия разговор вижте във видео.

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук