Азербайджан съобщи за нов обстрел на свои градове от страна на Армения

Това се случва само няколко часа след постигането на споразумения за прекратяване на огъня между двете страни

16:41 | 11 октомври 2020
Обновен: 16:42 | 11 октомври 2020
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Въпреки постигнатото споразумение по време на срещата на външните министри на Република Азербайджан и Република Армения в Москва с посредничеството на Руската федерация, за прекратяване на огъня от 12:00 ч. на 10 октомври 2020 г., арменската въоръжена силите продължават да нарушават споразумението, пише в съобщение на Външното министерство на Азербайджан.

Според информацията от външното министерство арменските въоръжени сили са обстрелвали  районите на Агдам и Татар са преминали в посока Хадрут и Джабраил.

През нощта на 11 октомври Ганджа, вторият по големина град в Азербайджан и далеч отвъд фронта, също е подложен на ракетен обстрел от арменските въоръжени сили. В нападението са загинали девет цивилни и са били ранени 34 други, включително непълнолетни.

„Умишленaтa стрелба на Армения по цивилни, домове, граждански предмети и медицински персонал като част от агресивната й политика срещу Азербайджан за пореден път демонстрира пренебрежението на страната към основните норми и принципи на международното право, включително международното хуманитарно право и Женевските конвенции, както и че тя явно нарушава своите задължения и е далеч от принципите на хуманизма“.

Това написаха от външното министерство на Азербайджан и  призоваха международната общност да предприеме решителни стъпки, за да принуди Армения да спазва международното право и международните си задължения.