Русия призова Турция да помогне за прекратяване на сраженията между Армения и Азербайджан

Военната кризата оказа натиск върху турската лира и руската рубла на фона на опасенията, че Инстанбул и Москва могат да бъдат въвлечени

17:51 | 29 септември 2020
Обновен: 18:54 | 29 септември 2020
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Русия призова Турция да помогне за прекратяване на сраженията между Армения и Азербайджан, след като конфликтът ескалира за трети ден, съобщава Bloomberg.

"Всички изявления за военна подкрепа или военна дейност определено добавят масло в огъня", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери във вторник по време на конферентен разговор. Русия очаква всички страни и „особено държави партньори като Турция“ да направят всичко, за да убедят враждуващите страни да спрат насилието, каза той.

Неговите коментари идват, след като президентът Реджеп Тайип Ердоган обеща подкрепата на Турция „с всичките си средства“ за военната кампания на нейния съюзник Азербайджан срещу арменските сили над спорната територия Нагорни Карабах. Ердоган заяви в понеделник, че международните преговори „не са успели да разрешат този проблем в продължение на 30 години“. Руският президент Владимир Путин призова двете страни да прекратят конфликта и да възобновят мирните преговори.

Военният конфликт между азерските и арменски сили за спорната територия Нагорни Карабах продължава вече трети ден, като вероятността да се разрасне се увеличава, подклаждайки опасенията, че могат да привлечени Русия и Турция.

Министерството на отбраната в Баку обвини във вторник Армения, че е започнала обстрел по азерската граница и заяви, че отговорът ще бъде пропорционален. Ереван отхвърли твърдението като „абсолютно невярно“ и обвини Азербайджан, че използва безпилотни летателни апарати над арменска територия.

Сраженията между

Конфликтът за спорните територии между Азербайджан и Армения се възобнови. Карта: Bloomberg

Русия притежава военна база в Армения и двете страни имат пакт за отбрана, макар че договорът обхваща само атаки в границите на арменската държавна територия. Миналия месец Азербайджан беше домакин на мащабни съвместни военни учения с турските сили.

Докато предишните конфликти са продължавали само в рамките на няколко дни, мащабът на настоящите сражения, включващ танкове, самолети и артилерия, изглежда по-голям, отколкото някога е бил. Русия успя да постигне споразумение за прекратяване на огъня през 1994 г., което сложи край на войната, взела над 30 000 жертви и принудително изселила повече от един милион души. Двете страни никога не са подписвали мирно споразумение.

Кризата оказа нов натиск върху турската лира и руската рубла на фона на опасенията, че Истанбул и Москва могат да бъдат въвлечени в конфликта. Лирата потъна до рекордно ниво, а централната банка на Русия увеличава продажбите на чуждестранна валута до края на годината, след като рублата започна да се търгува до близо до най-ниското си си равнище от шест месеца насам.

Нагорни Карабах е регион с важни енергийни и транспортни съоръжения, които свързват Централна Азия с Европа, заобикаляйки Русия. Тези съоръжения са част от преносната мрежа на Южния газов коридор, подкрепян от САЩ и управляван от BP. Нефтопроводът, който минава на по-малко от 50 километра от зоната на конфликта, има износен капацитет от около 1,2 милиона барела и изпомва петрол от Баку до турския град Джейхан.

Нефтопроводът не е бил мишена на въздушни бомбардировки по време на предишни конфликти, но е относително уязвим за всяка промяна в боевете между двете бивши съветски републики.

Призив за деескалация

Германският канцлер Ангела Меркел призова за незабавно прекратяване на огъня по време на телефонни разговори с арменския премиер Никол Пашинян и азербайджанския президент Илхам Алиев, заяви говорителят на германското правителство Стефен Зайберт.

В ясен призив към Русия и Турция Стефан Зайберт заяви, че „съседните държави на Азербайджан и Армения трябва да допринесат за постигане на мирно споразумение“.

Китай, САЩ и Европейският съюз също настояха за прекратяване на военния конфликт. Съветът за сигурност на ООН ще заседава днес по време на закрита сесия, за да обсъди кризата по искане на европейските държави, съобщи агенция AFP, позовавайки се информация от дипломати

Към този момент обаче двете страни на конфликта игнорират призивите за деескалация.

Министерството на отбраната на непризнатата Нагорни-Карабахска република заяви, че 84 арменски военнослужещи са загинали от началото на боевете в неделя. Редица военни позиции, загубени по време на по-ранните сблъсъци, са били отново завзети, коментира Араик Арутюнян, президентът на Нагорни Карабах.

Министерството на отбраната на Азербайджан заяви, че са отблъснати опитите на Армения през тази нощ да си върне загубените позиции и че боевете продължават, включително в южния квартал Фузули близо до границата с Иран. Баку обяви, че и от нейна страна има жертви сред военнослужещи и цивилни.