Съветът за сигурност на ООН ще проведе извънредни разговори за Нагорни Карабах

Срещата ще бъде при затворени врати

09:54 | 29 септември 2020
Обновен: 10:43 | 29 септември 2020
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Съветът за сигурност на ООН ще проведе извънредни разговори при затворени врати във връзка с етническия арменски регион Нагорни Карабах, където сраженията продължиха и през късните часове в понеделник, предава Guardian. 

Срещата ще се проведе във вторник в 21:00 часа по Гринуич. Белгия официално заяви желание да се проведе сесията, след като Франция и Германия настояха тя да бъде включена в дневния ред.

Още в неделя Естония - непостоянен член на съвета - подчерта необходимостта от такива разговори за потушаване на насилието в сепаратисткия регион.

Великобритания също се присъедини към европейския призив за преговорите, коментират дипломати, добавяйки, че при приключване на разговорите може да бъде издадена съвместна декларация - или цялостна, или само от европейските членове на Съвета, ако не бъде постигнат пълен консенсус.

Арменските и азерските сили се сражават в сепаратисткия регион Нагорни Карабах за втори пореден ден в понеделник, като двете страни се обвиняваха взаимно за възобновяване на атаките. Според съобщенията ранените и починалите са десетки. 

Тежки военни конфликти избухнаха в неделя в Нагорни Карабах - регион, който се намира в границите на Азербайджан, но е бил под контрола на етнически арменски сили, подкрепени от правителството на Ереван от 1994 г. в края на сепаратистката война.

Нагорни Карабах.

Нагорни Карабах. Карта: Guardian

Борбата продължи през нощта, заяви министерството на отбраната на Азербайджан, добавяйки, че арменските сили се опитват да си върнат загубените си позиции, предприемайки контраатаки в посока Фузули, Себраил, Агдере и Тертер.

Азербайджански военни служители заявиха пред агенция Интерфакс, че над 550 арменски войници са покосени, включително ранените - твърдение, което Армения отрече.

Сблъсъците се провеждат в средата на годишното Общо събрание на ООН и пораждат опасения от война между двете бивши съветски републики. Най-малко 95 души са били убити при последните бойни действия, включително 11 цивилни, сочат последните налични данни.