Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Журналист: Интернационализацията на конфликта между Азербайджан и Армения е опасна

Христо Петров, журналист, Бизнес старт, 30.09.2020

09:58 | 30 септември 2020
Обновен: 11:42 | 30 септември 2020
Автор: Николета Рилска

Възникването на конфликта между Азербайджан и Армения в Нагорни Карабах и въвличането на Турция в него е индикация за интернационализацията му, което е опасно явление. Това каза журналистът Христо Петров в предаването “Бизнес старт” с водещ Живка Попатанасова

Петров отбеляза, че конфликтът между двете страни е тлеещ от години, но постоянно се възобновява. Той коментира част от причините за избухването му сега, включително информацията, че Турция вкарва наемници през Сирия в Азербайджан. 

По думите на Петров след политическата криза в Армения и с идването на власт на премиера Никол Пашинян за удивително кратко време - от 2018 г. насам, Русия се е превърнала в страна, която практически не е насочена към сътрудничество с арменците.

“В същото време Азербайджан е основен износител на петрол и природен газ, а от години върви близкото му сътрудничество с Турция”, коментира журналистът. 

“Вкарването на наемници като елемент от интернационализацията е опасно... Опасни са и медийните манипулации, които целят конфликтът да излезе от политическите и териториални рамки и да придобие религиозен аспект”. 

Петров коментира позициите на Русия и САЩ спрямо конфликта, като посочи, че Москва вече е отправила призиви за мирен изход от него и едва ли ще се намеси, въпреки че има военна база в Армения.

“САЩ имат позиция за сдържане на напрежението и военните действия от двете страни. Те призоваха Турция да спре военната си намеса в конфликта”, отбеляза Петров. 

Според журналиста интересите на Турция са чисто икономически, имайки се предвид, че през станата преминават три основни газопровода с азербайджански газ. 

“Ролята на Турция като фактор в Близкия Изток се увеличава през последните години. Вижда се присъствието ѝ в сирийския конфликт, влиянието на Турция в Либия. В този контекст не е случайно самочувствието на страната и амбициите ѝ да бъде фактор и в Кавказ”. 

Петров изрази мнение, че конфликтът между Азербайджан и Армения може да бъде потушен единствено, ако се постигне отказ от чужда намеса в него и се търсят политически решения за утихването му. 

Гледайте целия разговор във видеото. 

Видеа с всички гости на предаването “Бизнес старт” гледайте тук