Азербайджан: Въоръжените сили на Армения грубо нарушиха режима на прекратяване на огъня

Съобщава се за починали и ранени сред цивилни и военнослужещи

13:11 | 27 септември 2020
Обновен: 13:15 | 27 септември 2020
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Както вече беше съобщено от Министерството на отбраната, че около 06:00 часа, на 27 септември 2020 г., въоръжените сили на Армения "грубо нарушиха режима на прекратяване на огъня. Използвайки оръдия с голям калибър, минохвъргачки и артилерия започват интензивна атака срещу позициите на въоръжените сили на Азербайджан по фронтовата линия, както и селата Гапанлъ от Тертерски район, Чираглъ и Орта Гаравенд от Агдамски район, Алханлъ и Шюкюрбейли от Физулински район и Джоджук Мерджанлъ от Джабраилски район", гласи изявление на Хикмет Хаджиев, помощник на президента на Република Азербайджан, ръководител отдел "Външна политика" на Администрацията на президента на Република Азербайджан.

В изявлението се посочва, че "бомбардирането от арменските въоръжени сили на гъсто населени райони и обекти, разположени по линията на съприкосновение, е преднамерено и целенасочено". Съобщава се за починали и ранени сред цивилни и военнослужещи. Нанесени са големи щети на много домове и гражданска инфраструктура.

Въоръжените сили на Армения продължават да бомбардират азерските позиции и жилищни квартали по фронтовата линия.

По думите на Хикмет Хаджиев, помощник на президента на Република Азербайджан, ръководител отдел "Външна политика" на Администрацията на президента на Република Азербайджан "умишленото насочване на Армения към жилищни квартали и граждански лица е грубо нарушение на международното хуманитарно право, включително Женевската конвенция от 1949 г. Насочването към цивилното население е тактика, включена в бойната подготовка на арменските въоръжени сили, и геноцидът в Ходжалъ, извършен през февруари 1992 г. е ярко свидетелство за това."

"Според международното право ударите на арменските въоръжени сили срещу позициите на азербайджанската армия, срещу цивилните и гражданската инфраструктура, с използване на оръдия с голям калибър, са поредната военна агресия на Армения и акт на използване на сила срещу Азербайджан.Въоръжените сили на Република Азербайджан предприемат необходимите контраофанзивни мерки, за да предотвратят поредната военна агресия на Армения и да гарантират сигурността на цивилното население", заяви Хикмет Хаджиев

Хикмет Хаджиев поясни, че Азербайджан многократно предупреждава международната общност, че Армения се готви за нов акт на агресия и война.

"Азербайджан многократно е заявявал, че продължаващата военна агресия на Армения срещу Азербайджан и присъствието на въоръжените сили на Армения в окупираните територии на Азербайджан остават значителна заплаха за регионалния мир и сигурност", добави още Хикмет Хаджиев.

"В условия, когато на 75-ата сесия на Общото събрание на ООН се води общия дебат и светът се бори с пандемията от COVID-19, военното и политическото ръководство на Армения прибягва до поредната военна авантюра и провокация", гласи изявлението на Хикмет Хаджиев.

"По такъв начин, ръководството на Армения за пореден път демонстрира грубо пренебрежение към международното право, Устава на ООН и международната общност", добави още помощникът на президента на Република Азербайджан, ръководител отдел "Външна политика" на Администрацията на президента на Република Азербайджан.

По негови думи "отговорността за настоящата ситуация и бъдещото развитие е изцяло на военното и политическото ръководство на Армения."