В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

100-процентов ръст в продажбите отчитат онлайн магазините за хранителни стоки

Жанет Найденова, председател на Българска Е-комерс Асоциация, “В развитие”, 12.10.2020

14:45 | 12 октомври 2020
Обновен: 15:57 | 12 октомври 2020
Автор: Ирина Илиева

Въпреки пандемията най-добре развит е пазарът с онлайн търговия, като се очаква двуцифрено увеличение на продажбите спрямо миналата година. Това каза Жанет Найденова, председател на Българската Е-комерс Асоциация, в предаването “В развитие”, с водещ Вероника Денизова.

“Има обективни причини за този ръст, през март много голяма част от физическите търговски обекти бяха затворени и търговците осъзнаха, че трябва да се насочат към онлайн търговията.”

По думите ѝ голяма част от консервативните търговци са се пренасочили към онлайн продажби, което е довело до положителното развитие.

В сегмента на хранителни стоки се наблюдава 100% ръст. Ръст с между 40 и 60% има и при продажбите на хранителни добавки и витамини. Продажбите на електроника също отчитат значително увеличение.

Досегашните лидери в онлайн продажбите обаче не се радват на широк интерес от потребителите, отчитайтки сериозни загуби, коментира още Найденова.

Много голям спад има в продажбите на дрехи и аксесоари, както и в онлайн услугите от туристическия и авиационния сектор. Въпреки това представителите на онлайн бизнесите се надяват в края на годината да отчетат двуцифрено покачване в електронната търговия.

Освен повишаване интереса на потребителите към онлайн пазаруването, Българската Е-комерс Асоциация отчита и ръст при плащанията с кредитни и дебитни карти.

“Виждаме нарастване броя на плащанията до около 32%, като се надяваме процентът да се увеличи”.

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук.