В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Saxo Bank: Възстановяването във Франция ще е бавно, чакаме фалити след октомври

Кристофър Дембик, ръководител на отдел Макроикономически анализи, Saxo Bank, В развитие, 7.09.2020

13:05 | 7 септември 2020
Обновен: 16:18 | 7 септември 2020
Автор: Магдалена Иванова

Възстановяването във Франция няма да е V-образно, а W-образно – възстановяването ще е бавно заради платото, което видяхме през август, няма да има ускоряване в следващите седмици. Това заяви Кристофър Дембик, ръководител на отдел Макроикономически анализи в Saxo Bank, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

„Очакваме огромна вълна от фалити от октомври нататък, като най-вероятно ще има ефекти от пандемията, които не очакваме“.

По думите на Кристофор Дембик, ако вирусът не бъде контролиран и безработицата не бъде ограничена, ще има допълнителен спад на икономиката в последното тримесечие.

„В момента, по отношение на структурните фактори, френската икономика се представя добре, имаше реформи, започнали преди пандемията, но и различни стачки, свързани най-вече с Жълтите жилетки“.

„Ако погледнем под повърхността на плана на Макрон на стойност 100 млрд. евро, ще видим, че той включва реформи и инвестиции. Един от най-големите проблеми във Франция е социалното недоволство и има риск то да продължи да бъде рисков фактор. Планът на Макрон обаче е една добра основа за избягване на част от проблемите“, обясни още ръководителят на отдел Макроикономически анализи в Saxo Bank.

Дембик подчерта, че с плана се цели и промяна в структурата на френската икономика – огромни инвестиции ще се насочат към зелена енергия.

Той обаче изрази притеснение, че голяма част от парите ще бъдат отпуснати догодина, а това може да бъде твърде късно. Според Кристофър Дембик трябва да има повече усилия за стимулиране на търсенето.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие“ гледайте тук.