В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

България запазва първото си място по износ и качество на лавандуловото масло

Гергана Андреева, изпълнителен директор на Българската национална асоциация етерични масла, парфюмерия и козметика, В развитие, 25.08.2020.

13:41 | 25 август 2020
Обновен: 15:13 | 25 август 2020
Автор: Димитър Баларев

Българското лавандулово масло е на първо място по износ и качество. Това е било така още през 70 и 80-те години на миналия век, когато отново сме водили класацията по производство и качество. Производител като Франция тогава, а и сега е след нас. Причините за това са традициите, които България има в отглеждането, качеството и конкурентни цени. Лавандуловото масло е основна съставка в парфюмерийната и козметична индустрия, аромотерапията и фитотерапията. Нашето лавандулово масло е търсено и ценено в глобален мащаб. Това заяви Гергана Андреева, изпълнителен директор на Българската национална асоциация етерични масла, парфюмерия и козметика, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

„Законодателството по отношение отглеждането на лавандула отговаря на това, което е залегнало за всички останали трайни насаждения. По отношение на крайният продукт, е наложен БДС – 35/15.“

По думите на госта този стандарт гарантира наличието на определени параметри за качество на лавандулово масло.

„Но за да се гарантира този стандарт се правят „хамури“ от различните партиди по време на кампанията, като в различни райони на България се добиват различни земни маси и след дестилация се получава крайният продукт“, отбеляза Гергана Андреева.

„Едно несъобразено смесване на сортове и неспазване на принципите на пробация ще доведе до понижаване на качеството и стандартите на маслото“.

Гергана Андреева поясни, че цените на лавандуловото масло в сравнение с предходните три години са „поели рязък завой надолу“.

„Пикът на цените беше достигнат през 2017 г., когато на вътрешен пазар се изкупуваше за 250лв, а на външен – за 130 евро“.

Сегашните равнища на цените се дължат на свръхпроизводство от миналата година, което доведо 90% залежаване на продукцията, и силна конкуренция.

„Като към настоящия момент не са се сбъднали желанията на някои от българските производители за много ниски цени – под 50 лв.“, добави още тя.  

Целия разговор вижте във видеото. 

Всички гости на предаването „В развитие“ гледайте тук.