В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Красимира Паунина: Решението на Турция да разпродава долари е рисково

Красимира Паунина, изпълнителен директор на Селект Асет Мениджмънт, В развитие, 11.08.20

14:05 | 11 август 2020
Обновен: 17:11 | 12 ноември 2020
Автор: Хюлия Айваз

Решението на Турската централна банка да подкрепи лирата с продажби на долари е рисково, защото не е добра идея да разпродаваш резервите си. Това каза Красимира Паунина, изпълнителен директор на Селект Асет Мениджмънт, в предаването “В развитие” с водещ Делян Петришки.  

“Ако мениджмънтът е решил, че в последствие ще натрупа по-големи резерви, е възможно и да се постигнат по-добри резултати. Но за момента изглежда рисково. Ако имат по-мащабен план, е хубаво той да бъде публично оповестен. Но това не е типичната практика на всяка банка”. 

По думите на Паунина в страната до момента налагането на капиталов контрол е рядка стъпка, но като песимистичен вариант не е изключено да се случи. Според нея отношението към такава рестрикция би било много негативно и по-скоро би ускорило девалвирането на лирата. 

“Вероятно ще има по-мека мярка. От вчера може да си види как Турската централна банка обмисля разхлабване на предишните мерки. Искат все пак да защитят своята икономика”. 

Тя смята, че Турция по-скоро ще се обърне към институция като Международния валутен фонд, за да може нещата да протекат по-добре.  

“В следващите месеци, които се очаква да бъдат по-напрегнати, ако не се предостави навременна ликвидност на страни като Турция, ще има големи негативи”. 

Паунина обясни също, че Турция е една от страните, чийто БВП силно разчита на туризма.  

“Туризмът ще е най-слабо представящият се сектор. Очаква се 2021 г.  да е тежка. Вече няма да е като преди две години. Ще оцелеят най-силните”.  

Тя добави, че очакванията за автомобилостроенето също са слаби. Според Красимира Паунина по-резистентни ще бъдат фармацевтичният сектор и потребителските стоки.  

“Най-добре представящите се сектори може би ще са информационните технологии и аутсорсинг браншовете”. 

Материалът не е препоръка за взимане на инвестиционно решение.

Целия разговор вижте във видеото.  

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук.