В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Психолог: Обществото се нуждае от ефективен диалог

Д-р Пламен Димитров, психолог и представител на ComPsych, Inc., USA за България, В развитие, 24.07.2020

13:11 | 24 юли 2020
Обновен: 15:10 | 24 юли 2020
Автор: Стефимир Гроздев

Управляващите имат задължението да оптимизират обществените процеси. Диалогът между тях и гражданите трябва да стане по-ефективен и ефикасен. Това заяви д-р Пламен Димитров, психолог и представител на ComPsych, Inc., USA за България, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

Пламен Димитров обясни, че феърплеят е разтегливо понятие, особено в контекста на позициите на участниците в протестите. Според него са налице всички конструктивни и деструктивни процеси по отношение на привличане на общественото внимание и обсъждането на важни въпроси.

"Има манипулация чрез разсейване и пренасяне от важни към по-маловажни въпроси. Понякога постепенно се прокарват неконструктивни нерешения. Отлагането е класически похват".

Психологът изтъкна, че хората често биват третирани като инфантилни. Деинтелектуализацията е навлязла в тежка форма.

"Тя се фокусира върху емоции, от една страна, а от друга страна - поддържа на политиката на посредствеността. Подменят се важни принципи в комуникацията, обществения диалог и политеческия дискурс", допълни той.

По думите на Пламен Димитров безрезултатността фрустрира хората и ги кара да се идентифицират с близки до разбиранията им групи.

Според него обаче това води до поляризация и фрагментация и до изпълване на съзнанието с идеологически схеми, а по думите му реалността трябва да се изследва с факти, анализ и диалогичност, за да има повече социална солидарност и перспектива.

В рамките на протестите според госта има разнообразни реакции - градивни, с ясна платформа и позиции, както и напълно емоционално мотивирани.

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" вижте тук.