В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Споразуението между ЕС и Пекин има за цел да ускори реформите в Китай

Доц. Паскал Желев, катедра "МИО и бизнес" в УНСС, В развитие, 26.06.2020

14:07 | 26 юни 2020
Обновен: 15:39 | 26 юни 2020
Автор: Цветан Кръстев

Една от целите на всеобхватното споразумение за инвестиции между Европейският съюз и Китай е да се ускорят пазарно-ориентираните реформи в Китай и да се даде тласък за реализирането им. ЕС е разтревожен от силното участие на държавата в китайската икономика, големия дял на държавните предприятия и задължаването на редица инвеститори в Китай да предоставят своите технологии. Все още не е намерено решение по тези въпроси. Това каза доц. Паскал Желев, катедра "МИО и бизнес" в Университета за национално и световно стопанство, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки

"Топката е в китайското поле. ЕС ясно е завил своите позиции. Въпрос е до колко Китай е склонен да реформира част от своята икономика. Това е голяма крачка и трудно може да се осъществи в кратък срок. Заради пандемията условията не са благоприятни за предприемането на такава крачка".

Желев припомни, че преговорите по споразумението между ЕС и Китай започнаха през 2013 г.

"Засега още не се наблюдава голям напредък. Различията, по които не може да се постигне консенсус, са системни. Те произлизат от различния характер на двете икономики", уточни той. 

По думите му споразумението е необходимо, тъй като ЕС е най-големият търговски партньор на Китай, а азиатскта държава е вторият по големина търговски парньор за ЕС.

"Механизмът, който ЕС предвижда за разрешаване на спорове между инвеситор и държава, е чрез постоянен трибунал, който да разглежда случаите. ЕС настоява двете страни да имат правото да регулират въпроси, които засягат публичния интерес и националната сигурност. Това ще се отрази на глобалните правила, тъй като отношенията между ЕС и Китай са структуроопределящи за света". 

Гледайте целия разговор във видеото.

Всички гости на "В развитие" вижте тук.