В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Оптимизъм на европейските борси след новини от ЕЦБ

Пазарен коментар на Юън Потс, Bloomberg Лондон, В развитие, 25.06.2020

14:41 | 25 юни 2020
Обновен: 14:47 | 25 юни 2020
Автор: Николета Рилска

Цените на европейските акции смениха посоката си по-рано тази сутрин. Следвайки негативната сесия в САЩ, индексът Stoxx 600 се понижи с 1.3%, но към момента е на зелена територия. Това каза пазарният анализатор Юън Потс, Bloomberg Лондон, в предаването “В развитие” с водещ Вероника Денизова

“Акциите преминаха на зелена територия, след като Европейската централна банка обяви, че създава нов инструмен за ликвидност за централните банки извън еврозоната”, отбеляза Потс. 

Той посочи, че акциите на компаниите за комунални услуги и автопроизводителите повеждат ръстовете, но книжата на компаниите от туристическия и развлекателния сектор са обект на разпродажби. 

“Акциите на Wirecard също поевтиняват, след като дружеството заяви, че е подало документи за несъстоятелност”, каза пазарният анализатор. 

Потс коментира и ситуацията на петролните пазари, където цената на черното злато продължава да се понижава на фона на ръста на запасите в САЩ и нарастващия брой на новозаразени с коронавирус в най-голямата икономика в света. 

“Брент се търгува за близо 40 долара за барел, а WTI - за близо 37.5 долара за барел”, заяви Потс. 

Вижте целия коментар във видео материала.