В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Дистанционната работа е предизвикателство за законодателната уредба

Явор Стойчев, управляващ партньор в адвокатско дружество „Стойчев и Стойчева", В развитие, 12.06.2020

13:28 | 12 юни 2020
Обновен: 18:21 | 12 юни 2020
Автор: Николета Рилска

Има много предизвикателства по отношение на работата от вкъщи за правната уредба, тъй като при създаването ѝ законодателят твърдо се е придържал към традиционната форма на работа. Това каза Явор Стойчев, управляващ партньор в адвокатско дружество „Стойчев и Стойчева", в предаването “В развитие” с водещ Делян Петришки

Стойчев даде за пример текстове в закона, според които служителят трябва да може да избира сам мястото, от което да полага труд. “Заради настоящата ситуация се даде право на работодателя едностранно да въвежда тази форма на работа, независимо от искането на служителя”, посочи гостът. 

Той препоръча мястото на провеждане на труд да бъде уредено в споразумение между служителя и работодателя, като отбеляза, че в противен случай служител може да избере да работи в чужбина, което създава допълнителни правни казуси. 

Друга тема, на която Стойчев се спря, е фактът, че работодателят продължава да носи отговорност за безопасността на служителя при дистанционната работа. “Почти е невъзможно работодателят да гарантира същото ниво на защита, каквото е в офиса”, отбеляза експертът.

По думите на експерта работата от разстояние оставя единствен избор пред работодателя за момента да измерва ефективността на служителите си чрез резултатите им, тъй като не може да направи това в стандартния случай, следейки декствията им. 

“Повишаването на ефективността е относително лесно в рамките на офиса, но е много по-трудно, когато е извън офиса на работодателя”. 

Стойчев обаче смята, че тенденцията за работа от вкъщи ще се запази и след края на извънредната епидемична обстановка, тъй като тя намалява разходите на работодателите и в повечето случаи повишава ефективността на служителите заради предоставената им възможност по-лесно да разпределят времето си. 

Целия разговор вижте във видеото. 
Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук