В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Продължава бягството към безопасни активи на европейските пазари

Пазарен коментар на Юън Потс, 06.07.2016

14:23 | 6 юли 2016
Автор: Севделина Илиева
 Златно кюлче от 1кг - Photographer: Lisi Niesner/Bloomber
Златно кюлче от 1кг - Photographer: Lisi Niesner/Bloomber

Акциите на европейските пазари са надолу за трети пореден ден, а инвеститорите продължават да се насочват към безопасните активи. Пазарът е притеснен за италианските банки и бавният темп на растеж в Европа. Президентът на SocGen каза в интервю за Bloomberg, че банковата криза в Италия може да се разпространи и в останалата част от Европа. По-рано днес излязоха данни за фабричните поръчки в Германия, които са без промяна за месец май. Това се размина с очакванията на икономистите за ръст от 1% на месечна база. Така обобщи резултатите от търговския ден в Европа до сега Юън Потс от Bloomberg в Лондон в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. 

Всички 19 индустриални групи от Stoxx 600 са надолу днес, но автопроизводителите, застрахователите и химическите компании се представят най-зле. Междувременно италианската банка Monte dei Paschi се възстанови с 9,5% след спада от 31 % през последните 2 дни.

Лирата спадна за кратко до под $1,28, което я изпрати на ново 31-годишно дъно. Междувременно бягството към безопасните активи осигури покачването на йената. Тя поскъпва с 1% спрямо всички 16 основни конкуренти и е близо до ниво от 100 йени за долар. Златото поскъпва за шести ден и достига до най-високото си ниво от 2 години. Доходността по японските 20-годишни облигации спадна под 0 за първи път в историята.

Чуйте повече: