В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Плюсовете за България от Brexit

Проф. Георги Генов от катедра Международни отношения в УНСС, в предаването В развитие, 24.06.2016

15:21 | 24 юни 2016
Автор: Севделина Илиева
Проф. Георги Генов от катедра Международни отношения в УНСС. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Проф. Георги Генов от катедра Международни отношения в УНСС. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Има поне два плюса за България от Brexit. Единият е, че ще се увеличи бюджетната дисциплина, тъй като през 2017 в бюджета на ЕС няма да влезе английската вноска в приходната част и няма да излязат разходите, които Обединеното кралство усвояваше. Вторият плюс е, че вероятно ще се появят елементи на отрезвяване, тъй като политическата еуфория и пожеланията доминираха твърде много при вземането на решения в ЕС. Ще се премине към прагматизъм, което е добре, защото Европа, разделена на периферия и ядро, не е добра за България. В името на единството ЕС вероятно ще трябва да преосмисли някои свои политики. Това коментира проф. Георги Генов от катедра Международни отношения в УНСС в ефира на "В развитие" с Делян Петришки по Bloomberg TV Bulgaria.

Според него Brexit няма да причини рецесия, а британските инвестиции в ЕС ще продължават да са търсени и желани без значение от членството. Генов бе категоричен, че в процеса на договаряне на условията за излизане Великобритания ще е в изгодна позиция. "Няма никакъв проблем за индивидуално сключване на TTIP между САЩ и Великобритания.", допълни той. 

Той посочи, че реално няма да се усетят въздействия върху търговския обмен за 2016 и вероятно 2017, тъй като част от договорите са вече сключени. "Интересното е, че от ЕС излиза една от страните, които са независими от руски нефт и газ. Ако ЕС си позволи да облага вноса на нефт и газ от Великобритания, това ще увеличи зависимостта от доставки на руски нефт и газ и ще доведе до покачване на цените."

Вижте целия разговор тук: