В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Централните банки изчакват деня на британския вот

Станислав Фортунов във В развитие, 16.06.2016

14:28 | 16 юни 2016
Автор: Кирил Петков
Станислав Фортунов, BenchMark Finance. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Станислав Фортунов, BenchMark Finance. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ако централните банкери бяха предприели действия, а не бяха решили да заемат изчаквателна позиция, това щеше да бъде празен ход, който нямаше да доведе до желаните резултати. Това каза Станислав Фортунов, BenchMark Finance в интервю на Велко Каменов и Делян Петришки в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria. "Специално за Фед се очакваше, че няма да прибързват и ще се съобразят с вота за оставане или излизане от Европейския съюз на Великобритания, с оглед голямата несигурност".

"Английската централна банка също няма да предприеме действия. За ръст на лихвените нива не може да се говори, а по-скоро за понижение, но с оглед на предстоящия вот, ако се загатне за понижение на лихвите, това още повече ще натежи на паунда, който и без това е под натиск".

По думите на Фортунов "технически може да се каже, че е изчерпано" движението на цената на йената, но "фундаментално по-скоро ще зависи от нагласите през последните, заключителни фази преди вота за или против Brexit. Йената може да продължи да поскъпва почит до последния ден на вота". 

"Еврото вече реагира негативно, но истински негативните последствия за него ще дойдат, ако се стигне до рецесия или поне да се забави възстановяването на страните членки. Brexit щетите може да са много по-големи и могат да напомнят за дълговата криза в Европа".

Чуйте повече във видеото с целия коментар: