В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Реакцията на пазарните участници на опасността от Brexit е прекалена

Георги Георгиев, портфолио мениджър в Карол Капитал Мениджмънт, в предаването В развитие, 16.06.2016

14:05 | 16 юни 2016
Автор: Севделина Илиева
Георги Георгиев, портфолио мениджър в Карол Капитал Мениджмънт. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Георги Георгиев, портфолио мениджър в Карол Капитал Мениджмънт. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Предвид готовността на централните банки да действат, за да облекчат всяко напрежение на финансовите пазари, реакцията на пазарните участници към момента е прекалена. Всички бягат от рисковите активи и се насочват към убежищата като японската йена и швейцарския франк. Това особено личи на европейските пазари, които само за седмица загубиха 7-8%. Инвеститорите прекалено много се фокусират върху новините от Великобритания. Само до преди месец тези рискове като че ли не бяха отчитани от тях. Това каза Георги Георгиев, портфолио мениджър в Карол Капитал Мениджмънт, в предаването "В развитие" с Делян Петришки и Велко Каменов по Bloomberg TV Bulgaria.

Той коментира още, че оценките на американския пазар са се влошили изключително много след отчетите за последното тримесечие и негативното влияние на петролните компании. "Европейските индекси са доста по-подценени, но това не пречи сега да загубят повече, както видяхме при последните негативни събития и инкорпорирането на риска от Brexit. Това показва, че корелацията между основните пазари продължава да бъде сериозна особено при рискове за нарушаване на цялостта на еврозоната."

Според Георгиев рискът от Brexit може да предостави добри възможности, особено за европейските пазари. От позицията на портфолио мениджър той посъветва да не се правят прибързани разпродажби. "Очакваме при позитивно развитие на Brexit пазарите да поемат глътка въздух, включително и нови върхове при американските акции."

Чуйте повече във видеото с целия коментар: