В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Политическият проблем на Европа може лесно да стане финансов

Цветослав Цачев във В развитие, 16.06.2016

12:36 | 16 юни 2016
Автор: Кирил Петков
Цветослав Цачев от Елана Трейдинг. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Цветослав Цачев от Елана Трейдинг. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Brexit само ще повдигне отново въпроса за европейската дългова криза. Политическият проблем на Европа много лесно може да се превърне във финансов. Това каза Цветослав Цачев от "Елана Трейдинг" в интервю на Делян Петришки и Велко Каменов в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria. "Brexit ще е само повод. Доверието в ЕС ще се загуби съвсем. Причината е в това използване на отрицателни лихви, като основен инструмент. Базисните проблеми са в банковата система. Ако референдумът е неуспешен, той няма да промени нищо в този казус". 

"За съжаление си представям света, като доста неприятно място след 23-ти. Няма да се промени към по-добро. Brexit ще бъде повод за значителни разпродажби в момента, в който стане факт". "Всички централни банкери осъзнават опасността, която вотът представлява за стабилността на финансовите пазари и че може да има каскаден ефект, който може да се отрази много сериозно, близо до въздействието през 2007". 

След вота, ако се гласува за излизане на Великобритания от ЕС, ще се търсят валути убежища, което поставя на първо място швейцарския франк и японската йена, каза анализатора. "Първите интервенции или по-скоро осигуряване на ликвидност ще видим в Азия. При стартирането на европейската търговия ще има прекалено много разпродажби на британски паунд. ЕЦБ и Швейцария би трябвало да бъдат купувачи, да предоставят своята валута, за да подкрепят британската. При обратното гласуване, за оставане в ЕС, най-вероятно ще има реакция на пазара, която ще трае един-два дни".

Вижте целия коментар: