В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Аутсорсинг, IT и преработваща промишленост движат икономиката през 2016

Десислава Николова, главен икономист в Института за пазарна икономика, в предаването В развитие, 10.06.2016

12:51 | 10 юни 2016
Автор: Севделина Илиева
Десислава Николова, главен икономист в Института за пазарна икономика. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Десислава Николова, главен икономист в Института за пазарна икономика. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Аутсорсингът на бизнес услуги и IT индустрията ще са двигател на ръста на българската икономика до края на годината. Друг важен сектор, на който ще разчитаме, е преработващата промишленост, особено в подотрасъла производство на части за коли. Тези са и секторите, които подкрепят в най-голяма степен създаването на нови работни места. Това заяви Десислава Николова, главен икономист в Института за пазарна икономика, в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria. 

Тя коментира данните на НСИ за БВП и износа през първото тримесечие на годината. Според ревизираните оценки повишението на БВП остава 2,9%, а потреблението допринася в най-голяма степен за него. По думите на Николова растежът за месеците януари-март остава с широка база, а промишлеността и търговията растат с най-големи темпове. "Строителството изненадва неприятно, но там обяснението се крие в по-малкото разплащания от европейските фондове в сравнение с миналата година." Според икономиста това е и сред причините за спада на инвестициите с близо 4%, а другата е, че в средата на февруари са спрени редица обществени поръчки от страна на правителството поради съмнения за непрозрачност.  

Икономистът прогнозира, че през втората половина на годината тенденцията на спад на цените у нас ще се обърне заради няколко фактора - възходящият тренд при цените на петрола, неизбежното увеличение на цените на тока поради нерешените проблеми с разходите на НЕК, както и повишението на цените на някои плодове и зеленчуци заради климатичните условия. 

Във връзка с негативните тенденции при износа през първите три месеца на 2016 Николова подчерта, че основен проблем са страните извън ЕС. "И при трите ни основни пазара - Турция, Русия и Китай - се вижда сериозен спад, който се дължи не само на по-ниските цени на суровините, но и на спада на продадените количества.", каза тя. " Надеждите са, че през следващите месеци износителите ще преориентират част от изгубените продажби от трети пазари към ЕС. Нещо подобно наблюдавахме през 2012 само че в обратна посока."

Целия разговор може да чуете тук: