В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Близо половината от завършилите в чужбина студенти се връщат в България

Николай Христанов, мениджър "Програми висше образование в чужбина" в Интеграл образователни програми, В развитие, 29.05.20

14:19 | 29 май 2020
Николай Христанов, мениджър "Програми висше образование в чужбина" в Интеграл Образователни Програми. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Николай Христанов, мениджър "Програми висше образование в чужбина" в Интеграл Образователни Програми. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Около половината от завършилите в чужбина студенти избират да се върнат в България. Има и примери на българи, които се реализират успешно в чужбина. Това каза Николай Христанов, мениджър "Програми висше образование в чужбина" в Интеграл образователни програми, в предаването “В развитие” с водещ Вероника Денизова.  

По думите му Великобритания и Холандия са най-предпочитани от студентите за обучение на английски, а за немскоговорящите Германия и Австрия остават популярни дестинации. 

Христанов каза още, че няма единна политика дали лекциите да са изцяло онлайн.  

Според него е възможно да се организират хибридни лекции - големите лекции с над 100 човека да са онлайн, а лекциите с малки групи и с дистанция между хората да са в университета.  

Той добави още, че бизнес мениджмънт, инженерните науки и тези за възобновяемите източници са някои от най-предпочитаните специалности от българските кандидат-студенти.  

Христанов смята, че завършващите в момента биха могли да се фокусират върху онлайн обучения за придобиване на допълнителна квалификация, за да са по-конкурентоспособни. Според него ако те успеят да предложат цялостно портфолио на работодателите, ще бъдат засегнати в по-малка степен от коронакризата.  

Целия разговор вижте във видеото.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук.