В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Търсенето на петрол расте, но е далеч от нивата от края на 2019 г.

Мартин Митренцев, форекс анализатор, В развитие, 13.05.20

14:30 | 13 май 2020
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Мнозина си задават въпроса дали търсенето на петрол изобщо ще достигне нивата от края на 2019 г. в следващите няколко години. Със сигурност виждаме постепенно нарастване на търсенето, но все още сме много, много далеч от тези 100 млн. барела на ден, които бяха търсени в края на миналата година. Това каза форекс анализаторът Мартин Митренцев в предаването “В развитие” с водещ Делян Петришки.  

Митренцев обясни, че има голям ръст в търсенето на петрол, но той е спрямо последните ниски нива от март и април, а не спрямо нивата от 2019г.  

“С това бързо разхлабване на ограничителните мерки със сигурност ще видим ръст, но той няма как да достигне нивата от 2019 г., защото доста сектори, най-вече сектора на туризма и пътуването, ще останат силно засегнати”.   

По думите му късно снощи Американският петролен институт е излязъл с предварителни данни, че запасите от суров петрол са нараснали със 7,6 млн барела спрямо очакваните 5 млн. барела.  

“В сряда в 17,30 ч. българско време ще видим официалните данни на Американската енергийна администрация. Но наистина това идва малко неочаквано, след като от края на януари досега няма нито една седмица, в която не сме видели ръст на запасите от суров петрол в САЩ. Само през февруари, март и април те са нараснали с над 90 млн. барела".  

Форекс анализаторът посочи, че се очаква постепенно запасите да спадат все повече и повече предвид затварянето на нефтени сонди и намаляването на броя на нефтени платформи.  

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук.