В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Незаконната търговия на диви животни - опасен механизъм за разпространение на патогени

Георги Стефанов, ръководител практика „Климат и Енергия“, WWF България, В развитие, 23.04.2020

15:48 | 23 април 2020
Обновен: 02:54 | 6 юни 2020
Георги Стефанов, ръководител практика „Климат и Енергия“, WWF България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Незаконната търговия на дивите животни е следващият по ранг проблем от типа незаконни дейности в световен мащаб след тези с наркотиците и трафика на хора. Този вид търговия е опасен механизъм за разпространение на патогени, заяви Георги Стефанов, ръководител практика „Климат и Енергия“, WWF България, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"Настоящата ситуация с пандемията, към която Световният фонд за дива природа е напълно съпричастен, може да ни покаже, че когато успеем да се справим с този глобален проблем, трябва да си зададем въпросите за произхода му и защо експлоатацията на природни ресурси е един от факторите, който води до потенциални рискове".

Загубата на природа и рисковете за човешкото здраве са пряко свързани. Това е твърдение, подкрепено от Световната здравна организация, която доказа, че 60% от човешките патогени са с такъв произход, който има пряка връзка с предаването на болести от животни към хора. "Световна банка изчислява икономическата тежест на шест от най-активните заболявания от такъв произход на 70 милиарда долара за последните 12 г.", уточни Георги Стефанов.

"Светът окупира огромни територии, които не е обитавал, и това са основно тропическите територии, където сме изложени на риск от нови патогени".

Целия разговор чуйте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" вижте тук.