В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Търговията на Софийската стокова борса протича по-спокойно от тази на глобалните пазари

Васил Симов, главен изпълнителен директор на Софийската стокова борса, В развитие, 17.03.2020

20:37 | 17 март 2020
Васил Симов, главен изпълнителен директор на Софийската стокова борса. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Васил Симов, главен изпълнителен директор на Софийската стокова борса. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Обемите на търговия на Софийската стокова борса са малко по-малки спрямо други периоди. Не очаквам по-фрапиращо затишие. Може да се каже, у нас че търговците на стоковата борса са малко по-спокойни от тези на глобалните пазарите, заяви Васил Симов, главен изпълнителен директор на Софийската стокова борса, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"Когато става дума за търговска дейност, се наблюдава напрежение, при което всеки гледа да продаде на висока цена своята продукцията.  Купувачите искат да купят най-евтино".

"При нас нямаме фючърсни сделки, всичко е на спот пазар. Забелязваме засилено присъствие на оферти от страна и на продавачи, и на купувачи. Очаквам много на брой, но по-малки като количества сделки да се сключват", посочи Симов. Той уточни, че електронната търговия в момента отчуждава играчите.

"Цените на някои хранителни стоки продължават да падат въпреки притеснението, че те се изчерпват. Спекула в търговията на едро не може да има".

"Търговците на световните пазари очакват свръхпредлагане на пшеница. Има тенденции към поевтиняване на цените", отбеляза гостът.

По отношение на петрола той каза, че стоките, при които при преработване се използва енергиен компонент, са зависими от цената на петрола. "Единствено през последната седмица поскъпват свинското месо, каймата и пилешкото месо в рамките на 1-2%", допълни той.

"Върху цената на петрола повлия и по-слабото търсене, не само коронавирусът".