В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Какви мерки ще вземе Европа в борбата срещу тероризма

Емил Радев, евродепутат от Европейската народна партия и ГЕРБ, в предаването В развитие, 23.03.2016

12:58 | 23 март 2016
Автор: Севделина Илиева
Емил Радев, евродепутат от ЕНП и ГЕРБ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Емил Радев, евродепутат от ЕНП и ГЕРБ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

От няколко години Европа взима сериозни мерки в борбата срещу тероризма - както законодателни, така и свързани със сътрудничеството между отделните служби за сигурност. Европейският парламент е в процес на приемане на няколко акта, сред които за ограничаване на финансирането на групите за организираната престъпност. На дневен ред е директивата за резервационните данни. В момента се разглеждат и промени в директивата за огнестрелните оръжия, чрез които да се въведат още по-строги мерки при регистрацията, психотестове и електронна база данни за цяла Европа. Това заяви Емил Радев, евродепутат от Европейската народна партия и ГЕРБ, в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

Той беше категоричен, че най-важното в момента е сътрудничеството между службите за сигурност и, че трябва да се повишат мерките за регистрация на всички, които влизат в ЕС. Според Радев атентатите няма да зачеркнат бъдещето на Шенген. 

И в момента сме в ситуация, в която непрекъснато се правят проверки, но видяхме, че това не е начинът терористите да бъдат спрени. Повечето от тях са трето поколение европейски граждани.

Според Радев макар Европа да има нужда от работна ръка, тя не трябва да сваля преградите пред идващите на нейна територия. Необходимо е тези хора да бъдат интегрирани и да се съобразяват с онова, което Европа е наложила като начин на живот.

България не трябва да позволява да се образуват гета от хора, които са абсолютно необразовани и безработни. Те стават много лесна плячка на всякакви радикални идеи. Виждаме, че за съжаление радикалният ислям навлиза в България. Трябва да правим всичко възможно да не маргинализираме тези групи хора, защото рано или късно ще се случи това, което  се случва във Франция и Белгия.

Вижте целия разговор тук: