В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Пропуск в сделката между САЩ и Китай може да доведе до разтрогването ѝ

Мариана Трифонова, старши анализатор в Института за икономическа политика, В развитие, 16.01.2020

15:19 | 16 януари 2020
Мариана Трифонова, старши анализатор в Института за икономическа политика. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Мариана Трифонова, старши анализатор в Института за икономическа политика. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Слабото място на споразумението между САЩ и Китай основно е в липсата на механизъм, гарантиращ на практика прилагането на сделката, въпреки че има двустранна комисия, която трябва да разглежда спорове и да прави тълкувания. Това каза Мариана Трифонова, старши анализатор в Института за икономическа политика, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

„Във всеки един момент може да се достигне до ситуация, в която Вашингтон и Пекин имат различна трактовка за част от текстовете на сделката, а непостигането на съгласие по тях може да направи споразумението невалидно и да го прекрати“.

По думите на Трифонова добрата новина за всички е, че все пак донякъде напрежението се успокоява. Тя изрази мнение, че споразумението между САЩ и Китай има предимно политически характер, а икономическите ползи от него ще са краткосрочни.

Факт е, че много от проблемите между двете най-големи икономики в света и ограниченията остават“.

„Втора фаза от сделката трябва да подхване най-трудните проблеми – интелектуалната собственост, трансфера на технологии, киберсигурността“, отбеляза анализаторът.

„САЩ трябва да признаят факта, че Китай е този, който е, и няма да си отиде скоро. Същевременно китайската страна трябва да осъзнае, че не може да продължава със своите практики, застрашаващи системата и интересите на някои от основните играчи в нея“.

Трифонова изтъкна, че на фона на предстоящите президентски избори в САЩ все пак има множество неясноти, тъй като подходът на новата американска администрация може да се промени, ако Доналд Тръмп не е в Белия дом.

Експертът смята, че от нов мандат на Тръмп може да се очаква несигурност и ескалации на напрежението, докато с демократ на неговото място в Белия дом тонът може да бъде смекчен.

Вижте целия разговор във видео материала.