САЩ и Китай подписаха дългоочакваната първа фаза от търговското споразумение

Примирието в търговската война е победа както за американския, така и за китайския президент

20:25 | 15 януари 2020
Китайският вицепремиер Лю Хъ и американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Zach Gibson
Китайският вицепремиер Лю Хъ и американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Zach Gibson

САЩ и Китай подписаха първа фаза от търговското споразумение помежду им в сряда на фона на множество въпроси дали американският президент Доналд Тръмп ще продължи напред с усилията за пренаписване на икономическите отношения с Пекин, съобщава Bloomberg.

Сделката задължава Китай да направи повече по отношение предотвратяването на кражби на американски технологии и корпоративни тайни от своите фирми и държавни служители, като същевременно азиатската страна поема ангажимент да закупи продукти от САЩ на стойност 200 млрд. долара в следващите 2 години.

Споразумението обвързва Пекин с избягване на валутни манипулации с цел получаване на предимство и включва система, която ще следи дали поетите ангажименти се изпълняват.

Церемонията в Белия дом, на която присъстваха Тръмп, десетки американски бизнесмени и китайски представители, беше един от редките моменти на приятелство между двете най-големи икономики в света. Проточилите се преговори между Вашингтон и Пекин разтърсиха финансовите пазари, доведоха до несигурност относно инвестиционните решения и засегнаха растежа в двете страни.

„Заедно ние поправяме грешките от миналото“, заяви Тръмп при подписването на сделката.

Американският индекс S&P 500 достигна ново рекордно високо ниво в рамките на деня.

Постигането на търговско споразумение с Китай беше ключово обещание в предизборната кампания на американския президент Доналд Тръмп и сега сме свидетели на неговото изпълнение - поне донякъде, пише Bloomberg. Ходът е победа за президента в решаващ момент. Сенатът е напът да стартира процедура по импийчмънт, докато напрежението с Иран предизвика безпокойство в Близкия изток и критики към Тръмп от членове на неговата собствена партия.

Сделката от фаза едно е добра и за китайския президент Си Дзинпин. Споразумението ще ограничи вредите от търговската война, позволявайки на лидера на страната да се фокусира върху забавящата се икономика и продължаващите протести в Хонконг.

Големият въпрос за американския президент сега е дали споразумението наистина изгражда нови отношенията между двете най-големи икономики в света. За момента няма яснота кога ще стартират и разговорите за втора фаза от сделката, за която се предполага, че ще се занимае с далеч по-сложни въпроси.

Ако американските гласоподаватели не забележат някакви ползи от търговското споразумение, Тръмп може да се окаже в затруднено положение през ноември.