В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

2019 г. е най-силната за трудовия пазар у нас за последните 30 г.

Адриан Николов, икономист, Институт за пазарна икономика; Георги К. Първанов, член на УС на БАУХ; В развитие, 11.12.2019

20:02 | 11 декември 2019
Адриан Николов, икономист, Институт за пазарна икономика;  Георги К. Първанов, член на УС на БАУХ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Адриан Николов, икономист, Институт за пазарна икономика; Георги К. Първанов, член на УС на БАУХ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

2019 е г. е пикова от гледна точка на заетостта на пазара на труда у нас. Безработицата е рекордно ниска. Това е най-добрата година в този план за последните 30 години. Около това мнение се обединиха Адриан Николов, икономист, Институт за пазарна икономика, и Георги К. Първанов, член на УС на БАУХ, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"Рано е да се каже дали сме стигнали до точката на прегряване. Икономическото забавяне неизбежно ще се отрази на този пазар. Имахме няколко силни инвестиционни години след кризата 2008 г., особено в преработващата промишленост", спомена още Адриан Николов.

"Пазарът на труда извън София също се подобри много, макар и неравномерно - Пловдив, Стара Загора, Варна, Габрово са добавили много нови работни места в индустрията най-вече. Видяхме много по-високи заплати. От друга страна, доходите на домакинствата доста се измениха", изтъкна Николов.

"Може да се включват повече представители на малцинствата на пазара на труда. Отделно - възрастовата група от 55 години нагоре. Резерв са и младежите в интервала 16-18 г. със съответните разрешения да работят... Около 10% от пазара на труда - 215-300 хил. души, не учат или работят. Ще имаме все по-голям внос на работна ръка - от Виетнам, Турция, Молдова и Украйна... Роботизацията още не може да компенсира нуждата от кадри", посочи Георги Първанов.

"Хората с увреждания имат трудна интеграция на този етап", каза Николов. "При най-възрастните и най-младите става дума за липса на адекватни умения", подчерта той.

Според Георги Първанов бизнесът и държавата трябва да инвестират повече в преквалификацията на кадри.

По думите му 700 хил.- 1 млн. души работещи в чужбина българи са интересни профили като резерв.

"България изгради сериозна индустрия, която ще ни помогне да преминем през забавянето, но можем да работим върху демографските проблеми", изказаха двамата гости като прогноза за предстоящата година за пазара на труда у нас".