В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Какво може да възпре ралито на Wall Street?

Драгомир Великов – главен инвестиционен мениджър на Compass Invest, В развитие, 28.11.2019

20:15 | 28 ноември 2019
Драгомир Великов – главен инвестиционен мениджър на Compass Invest. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Драгомир Великов – главен инвестиционен мениджър на Compass Invest. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Пазарният оптимизъм в САЩ е подкрепен от положителните нагласи относно търговска сделка между Вашингтон и Пекин, които бяха валидни до днес, по-добрите резултати на компаниите за последното тримесечие, както и продължаващата политика за стимули от страна на Федералния резерв. Това каза Драгомир Великовглавен инвестиционен мениджър на Compass Invest, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

Великов коментира и основните фактори, довели до понижението на индекса на волатилността VIX до 2-годишно дъно. По негови думи спокойствието на инвеститорите се дължи именно на факта, че те разчитат централните банки да реагират в случай на сътресения.

„Със сигурност обаче ралито на пазарите ще бъде възпряно“, коментира гостът. По негови думи промяна в политиките на централните банки е сред най-големите заплахи за тейдърите на Wall Street, както и разрастване на търговската война между Вашингтон и Пекин, което може да засегне потреблението, тъй като то е един от основните двигатели на икономическия растеж в САЩ.

„Учудващо е, че протестите в Хонконг все още не се отразяват на пазарите“, смята още Великов. Той допълни, че подкрепата на Тръмп към демонстрантите вероятно ще затрудни допълнително сключването на търговско примирие между САЩ и Китай.

Гостът коментира и движенията на европейските борси. Според него има вероятност следващата година борсите на Стария континент да предложат положителна изненада, по-специално акциите на компаниите от автомобилния и банковия сектор.